hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Év elejétől beindul a devizásokat mentő akció
Rendezzük a sorainkat

2015. 01. 08.
Még néhány hét, s az újévben megtörténik végre a rendszerváltást követő magyar kapitalista piacgazdaság legnagyobb gazdasági-pénzügyi melléfogásának, a lakossági devizahitelezésnek átfogó rendezése. Cikkünk a laikus olvasónak próbál meg segítséget nyújtani az eligazodáshoz, továbbá annak értelmezéséhez, hogy egy átlagos devizahiteles számára mit is jelentenek majd a változások.

A devizahitelek felfutása Magyarországon a 2006 és 2009 közötti időszakban történt, s lényegében a hazai bankrendszer – annak idején rendkívül kreatívnak és hatékonynak gon­dolt – piaci válasza volt az akkori magas kamatkörnyezetre. Ma már kevesen emlékeznek, hogy ebben az időszakban a jegybanki alap­kamat a jelenleginek nagyjából

4-5-szö­röse volt, így akkoriban a lakosság számára elérhető forinthitelek kamatai 15 százalék körül, illetve jobbára afölött jártak. A 2005–2006 idején egyre jobban terjedő devizahitelek azért lettek hirtelen nagyon népszerűek, mert a svájci frank, illetve a japán jen és az euró kamatához árazott kölcsönök érzékelhetően olcsóbbak voltak, mint a méregdrága forinthitelek. Az olcsó és könnyen elérhető pénzek jóvoltából magyar emberek százezrei számára ekkor került kézzelfogható közelségbe a régi keleti autó nyugatira történő cseréje, egy nagyobb lakás megvásárlása, vagy egy új ház építése. Természetesen kellett ehhez a bankok rendkívül nagyvonalú és gyakran szinte vakon elnéző kockázati politikája, az emberek többségének meggondolatlansága és hiányos pénzügyi ismeretei, de ugyanúgy a szabályozás elképesztő hiányosságai is. Így együtt sikerült azt elérni, hogy 2009 végére a magyar háztartások devizahitelállománya a GDP ötöde fölé nőtt, de ennél talán még beszédesebb adat, hogy ez az arány a kelet-közép európai régiós átlagnak – egyedülálló módon – a duplájának felelt meg.  Ráadásul a devizahitellel érintett háztartások száma megközelítette az egymilliót.

Válságban

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!