hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sokakat emészt a társas magány
Új korszak jön az ünnepek után

2015. 01. 15.
A karácsony viszonylag csendes, a szilveszter annál mozgalmasabb volt a mentőknél. A lelkisegély-szolgálatok hívásainak száma pedig főleg most, az ünnepek után növekszik meg. Különösen a társas magány jön felszínre, és kevésbé az egyedül élőké.

Az új év azzal a hírrel indult, hogy öngyilkos lett a MOB alelnöke, Leyler Richárd. A hat­vanhat éves sportvezető egyebek között a Magyar Kick-Box Szakszövetség elnöke is volt. „Múlt év végén közölték vele az orvosok a szörnyű hírt, de senkinek sem árulta el a családban, hogy rákos. Hálás vagyok a bátor tettéért, hogy nem hagyta szenvedni a szeretteit a betegség miatt. A férjem egy kőszikla volt, nem tudta volna elviselni a kiszolgáltatottságot” – mondta az elhunyt felesége, Szabó Júlia a Blikknek.

A hír, amely végigfutott a hazai médián, szimbolikus volt, az év eleji időszak ugyanis kiemelkedő az öngyilkosságok szempontjából. Óriási tehát a média felelőssége a hír tálalásában, hiszen a MOB alelnökének öngyilkossága egy negatív üzenet, és a példa ragadós lehet, hiszen egy erősen mintakövető magatartásról van szó: közéleti emberek öngyilkossága már nem egyszer indított másokat is arra, hogy önkezükkel vessenek véget életüknek. „Az eset ráadásul azt üzenheti, hogy ha beteg vagyok, akkor még nagy teher is vagyok a környezetemnek. Pedig súlyos betegségben is meg kell próbálni emberhez méltóan élni és meghalni” – mondta el érdeklődésünkre Szabóné dr. Kállai Klára, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének (LESZ) titkára. Hozzátette: a súlyos betegségeket kísérő lelki problémák gyakran megjelennek a segélyhívóknál is, de a segítségkérés már önmagában is egy pozitív lépés. Onkopszichológiai alapvetés ugyanis, hogy aki képes túltenni magát a kezdeti kétségbeesésen, félelmeken, aki a betegséggel való megbirkózást kihívásnak tekinti – ehhez gyakran külső támogatás is szükséges –, annak nagyságrendekkel nagyobb esélye van a gyógyulásra. Az élsportolók jobbára fegyelmezett személyiségek, olyan emberek, akik nem tudják vagy nem akarják kimutatni az érzelmeiket, ami adott esetben  gyengítheti is a megbirkózási képességüket. 

A másokkal való törődés pozitív élményt és reményt ad, sőt, a segítés a segítő számára is kimutathatóan jótékony hatású, erősíti az immunrendszerét, a lelkiállapotát.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!