hetilap

Hetek hetilap vásárlás
18 ezer fős iszlámellenes megmozdulás Németországban
A Pegida-jelenség

2015. 01. 08.
Drezdában 2014 októbere óta egyre nagyobb támogatottságot élvez a heti rendszerességgel tüntetéseket tartó Pegida (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes – Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizációja Ellen) mozgalom. Hétfőn 18 ezer embert vittek utcára. Az időközben bejegyzett egyesületté vált csoport megosztja a közvéleményt, és mára politikai viták tárgya is lett.

A Pegida a szerintük elhibázott német bevándorlási- és menekültügyi politikával és kiemelten az iszlámmal szembeni fellépést tűzte zászlajára. Az érdekesség az, hogy Drezdában és Szászországban a muzulmán hitűek aránya igen alacsony (a városban 4,7, a tartományban 0,4 százalék). Azokban a városokban és országrészekben, ahol viszont ennél jóval nagyobb arányban élnek a muszlim hitet követő csoportok, a Pegi­dához hasonló kezdeményezések nem voltak sikeresek. Düsseldorfban csak néhány százan vonultak az utcára, Bonnban pedig a 200 iszlám ellenes tüntetővel 2-3 ezer ellentüntető állt szemben.

A szervezet megítélése ellentmondásos: politológusok, társadalomtudósok részben polgári konzervatívnak, részben jobboldali populistának, illetve szélsőjobboldalinak tartják őket. A Pegida egy Facebook-csoportból indult ki tavaly októberben, akik „esti sétákra” buzdították követőiket. A hétfőnként tartott megmozdulások és a zászlajukra tűzött „Wir sind das Volk” (Mi vagyunk a nép) jelmondat is a ’89 októberi lipcsei, kommunistaellenes megmozdulásokkal hivatottak párhuzamot vonni. Ez egyébként kiváltotta az ellentüntetők nemtetszését, akik „Wirr ist das Volk”, azaz „Összezavarodott a nép” táblákkal vonulnak fel ellenük.

Az ellentmondásosság több mindenből fakad. A Pegida arca és megalapítója, Lutz Bachmann régóta zéró toleranciát hirdet a bűncselekményt elkövető bevándorlókkal szemben. Ehhez képest őt is több alkalommal ítélték el különböző törvénybe ütköző tettek miatt (többek között ittas vezetés, kábítószerrel való visszaélés). A börtön elől a kilencvenes években ráadásul Dél-Afrikába menekült, ahonnan 2000-ben tért vissza Németországba, ahol büntetését le kellett ülnie.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!