hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2015. 04. 17. (XIX/16) Lapszám

Tartalom ajánló

Belföld

A Fidesz a tapolcai vereség után

Szervezeti kiürülés, az egyelőre meglehetősen döcögős média-átalakítás, valamint a pártvezetés körüli morális deficit – erre vezették vissza a Hetek fideszes forrásai az október óta tartó, és a párt jelöltjének tapolcai vereségéhez vezető folyamatokat.

Mennyit ér a Jobbik-siker?

A Jobbik szóvivője, Mirkóczki Ádám szerint a tapolcai győzelem után az a minimum, hogy kellő szerénységgel, alázattal folytatják a munkát, nem vetítenek széles vásznon a jövőre vonatkozó víziókat. A választás éjszakáján azért még belefért egy kis eufória és öntömjénezés: „Történelmi győzelmet aratott a Jobbik, és bebizonyosodott, hogy van kormányváltó erő ma Magyarországon” – összegez­te a tanulságokat Vona Gábor, aki azt is hozzá­tette: „Tapolcán bebizonyítottuk, hogy képe­sek vagyunk megverni a Fideszt Kubatovostul, Orbánostul.” A pártelnök szerint különös jelentősége van annak, hogy történetük első mandátumát a Dunántúlon szerezték, hiszen ha az ország jobban szituált részén „nix Fidesz”, akkor „mi lehet Kelet-Magyarországon?”

Idegek harca az egészségügyben

Szakemberek szerint 90 milliárd forint fölött van a kórházak adósságállománya, ami főleg a beszállítókat hozta tarthatatlan helyzetbe. Zombor Gábor államtitkár tervei szerint áprilistól megkezdődött volna a súlyosan eladósodott kórházak konszolidációja, de erre vonatkozó elképzeléseit a miniszterelnökség alkalmatlannak tartotta arra, hogy a kormány elé kerüljenek. Az adósság újratermelő­dését a Zombor-féle koncepcióval is nehéz lenne elkerülni, ha a kor­mány nem teszi vissza a közegészségügybe azt a többszáz milliárd forintot, amit az elmúlt években kivont belőle.

Jön a kötelező óvoda

Idén szeptember 1-től bevezetik a három éves kortól kötelező óvodáztatást, s 2016. januártól a családi pótlék folyósítását is a gyerekekek óvodába járásától teszik függővé. Az intézkedés elvileg a hátrányos helyzetű gyermekek korai fejlesztését célozná, de ehhez nincs elég férőhely, sem elég szakember.

Hiányzott a kétharmad

Lehetővé tenné a nemzeti parkok földjeinek elvételét a kormány, pedig a változtatás deklarált célja már megvalósult. A környezetvédők visszafordíthatatlan ökológiai károktól tartanak, de a módosításnak van egyéb következménye is: sokmilliárd forint uniós támogatás újraosztásának ágyaz meg. A héten ugyan elbukott a törvényjavaslat, a kormánytöbbség eddigi lehengerlő tevékenysége nyomán azonban nem nyugodhatnak meg az érintettek.

Magyar szerepvállalás az Iszlám Állam elleni harcban

A magyar honvédség iraki missziója diplomáciai és katonai szempontból is jelentős vál­lalás, ám az Iszlám Állam elleni küzdelemben a pénzcsatornák elvágása lenne a leghatékonyabb eszköz – derül ki a Heteknek nyilatkozó szak­értők értékeléséből.

Hit és értékek

Misztika és mágia a szuperhősök világában

Léteznek a miénkkel párhuzamos univerzumok, amelyekben rendkívüli adottságokkal és high-tech kütyükkel bíró jók és gonoszok, rendfenntartók és ellenségeik vívják kozmikus csatáikat. A legnépszerűbb közülük Superman, a Kripton bolygóról származó idegen jótevő. Őt követi a mutáns Pókember, aki egy radioaktív pókcsípés által tett szert különleges képességeire. Harmadik a sorban Batman, a csúcstechnológiával és keleti küzdősportokkal felszerelkezett szimpla ember. A Marvel és a DC Comics által uralt képregény-univerzumokban ugyanakkor gyakran elmosódik a határ a jó és a rossz, a lehetséges és a lehetetlen, a tudomány és az okkultizmus között.

HÁTTÉR

Az ISIS ellen Szaúd-Arábia harcoljon, ne Magyarország!

Az Iszlám Állam a Közel-Kelet destabilizációjának a terméke, ami elsősorban a térség számára jelent veszélyt - állítja Loretta Napoleoni. A közgazdász-újságíró Az Iszlamista főnix című könyve - amelyet az előző számunkban ismertettünk - bemutatója alkalmából járt Buda­­- pesten. Napoleoni szerint Európának sokkal fontosabb érdeke az, hogy rendezze viszonyát Oroszországgal, mint az, hogy újabb frontvonalat nyisson a Közel-Keleten, ahol a térség országainak, elsősorban Szaúd-Arábiának kellene megoldania azt a problémát, amit saját maguk hoztak létre.

Meghekkelhető-e a paksi atomerőmű?

Ma még inkább a tudományos fantasztikum világába tartozik, hogy a terroristák internetes támadások révén fizikai károkat okozzanak, ugyanakkor a magyar kormányzati szervek kitettsége aggodalomra adhat okot – mondta a Heteknek Dr. Bencsáth Boldizsár. A Budapesti Műszaki Egyetemen működő CrySys labor kutatásvezetőjét az elmúlt hetek önkormányzati-, civil- és médiahonlapok elleni támadások kapcsán kérdeztük.

Egy globális arab háború küszöbén

A március végén, az egyiptomi Sharm el-Sheikben tartott csúcstalálkozón Szaúd-Arábia és Egyiptom bejelentette, hogy közös arab, szunnita hadsereget hoznak létre, melynek célja a terrorizmus elleni harc. Ennek jegyében bombázzák többek között az Irán által támogatott huthi lázadókat Jemenben. Nagyon úgy tűnik, hogy síita-szunnita vallásháború készülődik.

Így rombol a füves cigi

A világ egyik legrangosabb idegtudományi szaklapja, a Nature Neuroscience is közölte a Magyar Tudományos Akadémia munkatársainak kutatási eredményeit. A dr. Katona István vezette kutatócsoport megállapította, hogy a marihuána pszichoaktív hatóanyagának (THC) hat napon keresztül tartó használata mintegy 85 százalékkal csökkenti az idegsejtek közötti kommunikáció finomhangolásáért felelős „antennák” számát.

Öregedés kontra növekedés

A The Economist nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2008-as pénzügyi válságból kikászálódva sem lehetünk maradéktalanul elégedettek, hiszen a feltörekvő gazdaságok növekedési kilátásai tovább romlanak. Ennek oka pedig a rohamosan öregedő népességük. A 60 év feletti lakosság számszerű növekedése azonban nemcsak a fejlődők problémája.

Trianon újragondolva

Lucian Boia ma az egyik legvitatottabb történész nemcsak Romániában, de talán egész Európában. Legújabb könyvében – Vesztesek és győztesek – egyszerre megy szembe saját hazája kikezdhetetlen igazságként tálalt Trianon-mítoszaival, az első világháború győztesei által kőbe vésett szemlélettel, illetve azok minden jelenkori következményével. Teszi mindezt hallatlanul izgalmasan és olvasmányosan, mindvégig hangoztatva, hogy az idő kerekét senki sem tudja visszaforgatni. Az amúgy hazafinak tartott Boia tizenöt éve provokálja a román nemzeti öntudatot, olvasóközönsége mára megszokta botrányos kijelentéseit.

Obama: „Legyen melegbarát hely Amerika!”

Újabb szimbolikus lépéssel jelezte Barack Obama az eltérő szexuális identitással rendelkező polgárok közössége iránti elkötele­zettségét. Ezentúl nem kell aggódnia egyetlen transznemű munkavállalónak vagy látogatónak sem a Fehér Házban, mert a Pennsylvania Avenue 1600-as szám alatti épületében immár „gendersemleges” mellékhelyiség is működik. Egy másik elnöki nyilatkozatban Obama sürgette a meleg, leszbikus és transznemű fiatalok számára nyújtott minden olyan terápia tilalmát, ami a nemi identitás „helyreállítását” célozza.

KÁVÉSZÜNET

A föld öröme

Végéhez érkezett az EU és a magyar állam által támogatott kísérleti foglalkoztatási program, amelynek során két év alatt „önfenntartó szociális mintagazdaság” kialakítására került sor a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának (HISZ) vezetésével a halmozottan hátrányos Nógrád megyei faluban, Karancsságon. Miután a projektet megvalósító szakemberek megjelentek a helyszínen, a kocsmát oktatási központtá alakították, az üresen álló romos kastély környezetét mintagazdasággá változtatták, segélyek helyett pedig fizetéssel járó munkát és képzést adtak.

A jövő pendrive-ja?

A DNS-re történő adatmentés nem új keletű ötlet, de adódtak nehézségek a tárolásával és az adatok vissza­olvasásával kapcsolatban. A zürichi székhelyű Svájci Központi Technológiai Intézetben azonban nemrégiben kifejlesztettek egy olyan „szintetikus kövületet”, ami akár évezredekre megőrizheti a mentett információt.

Hogyan nyer értelmet a munkád?

Ahogy a munka egyre több teret foglal el a modern emberek mindennapjaiban, úgy erősödik az igény, hogy az alkalmazottak nagyobb jelentőséget tulajdonítsanak a feladataiknak, hogy motiváltak maradjanak. A fiatal munkavállalók legnagyobb vágya, hogy olyan munkahelyekre kerülhessenek, ahol talentumaikat a lehető legnagyobb mértékben hasznosíthatják, mégpedig olyan módon, hogy értéket hozzanak létre a társadalom számára. Az elmúlt években számos felmérés készült arra vonatkozóan, hogy melyek azok a szakmák, amiket az emberek a legnagyobb elégedettséggel űznek, illetve jelentős kutatási területté nőtte ki magát annak vizsgálata, hogy milyen eszközökkel vagyunk képesek értelmet adni látszólag értelmetlen elfoglaltságoknak.

Ahol a baba a főnök - interjú dr. Bodrogi Eszter neonatológussal

Dr. Bodrogi Eszter kezére brit intenzíves nővérek csapkodtak, amíg meg nem tanulta a rendet: a koraszülött babához csak nagyon indokolt esetben nyúlunk. Egészen új szemlélettel tért haza négyéves angliai munkája után, amit egy jó csapattal meg is honosított a Honvéd Kórház koraszülött-intenzív osztályán. (2015. 04. 17.) 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!