hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A föld öröme
Háztájival az éhezés ellen

2015. 04. 16.
Végéhez érkezett az EU és a magyar állam által támogatott kísérleti foglalkoztatási program, amelynek során két év alatt „önfenntartó szociális mintagazdaság” kialakítására került sor a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának (HISZ) vezetésével a halmozottan hátrányos Nógrád megyei faluban, Karancsságon. Miután a projektet megvalósító szakemberek megjelentek a helyszínen, a kocsmát oktatási központtá alakították, az üresen álló romos kastély környezetét mintagazdasággá változtatták, segélyek helyett pedig fizetéssel járó munkát és képzést adtak.

„Minden, ami 22800 forintnál több, az jó” – fogalmazott lapunknak Tóth Tihamér, Karancsság polgármestere. Ezzel arra utalt, hogy jelenleg 150 család él ekkora segélyből az 1230 fős faluban, s vannak olyanok is, akik már 25 év óta a szociális ellátásból tartják el magukat.

Karancsságban, ebben a Karancs hegység és a Cserhát vonulatai által szegélyezett faluban jó volt élni addig, amíg volt miből. Salgótarján, mint jelentős ipari központ, a térség több ezer lakosának adott munkát 1990 előtt, és „hatalmas porszívóként szívta fel a munkaerőt” – fogalmazott a polgármester. A rendszerváltásnak nevezett korszakváltás után azonban bezártak a bányák, leállt a vas- és acélipar, megszűntek az üveggyárak, és több építőipari cég pályafutása is véget ért. „Emberhegyek” kerültek az utcára: a fiatalok távol, a fővárosban vagy külföldön kerestek munkát, akik pedig otthon maradtak, azoknak maradt a segély. „Nem egyszerű itt az élet. A térség a rendszerváltás nagy vesztese, ahol az emberek nagy része csak azért maradt életben, mert a háza körül van egy kis föld, amely meghálálja azt, amit belevetsz” – mondta lapunknak Illés Kornél salgótarjáni lelkész, akinek sok ismerőse él a környéken.

Nem lehet csodálkozni azon, hogy amikor két évvel ezelőtt megjelentek a faluban a HISZ emberei, az egész falu megmozdult. Elterjedt a hír, hogy a vendégek nemcsak munkát, kenyeret adnak, hanem képzést is

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!