hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Obama: „Legyen melegbarát hely Amerika!”
Sorozatos elnöki gesztusok a szexuális kisebbségeknek

Újabb szimbolikus lépéssel jelezte Barack Obama az eltérő szexuális identitással rendelkező polgárok közössége iránti elkötele­zettségét. Ezentúl nem kell aggódnia egyetlen transznemű munkavállalónak vagy látogatónak sem a Fehér Házban, mert a Pennsylvania Avenue 1600-as szám alatti épületében immár „gendersemleges” mellékhelyiség is működik. Egy másik elnöki nyilatkozatban Obama sürgette a meleg, leszbikus és transznemű fiatalok számára nyújtott minden olyan terápia tilalmát, ami a nemi identitás „helyreállítását” célozza.

Egy mellékhelyiség megnyitása is lehet politikai tett: ezt bizonyította Jeff Tiller fehér házi szóvivő, aki külön tájékoztatón mutatta be az újságíróknak az elnöki hivatalban létrehozott új illemhelyet. „A vendégek és a stáb az eddigiek mellett egy újabb választási lehetőséget kaptak, hogy a nemi identitásuknak leg-inkább megfelelő mellékhelyiséget használják. Ez a döntés összhangban van a kormányzat által elfogadott jogi szabályozással” – méltatta az új lehetőséget Tiller. (Több amerikai államban azonban olyan törvényt fogadtak el, amelyek megtiltják az ellentétes biológiai nemhez tartozók számára közös nyilvános vécék használatát, csökkentve ezzel a szexuális bűncselekmények veszélyét.)

Obama 2015-ben az eddigieknél is több gesztust tesz az LMBTQ-közösség felé. Évértékelő beszédében az amerikai elnökök közül először használta nyilvánosság előtt a „transznemű” szót, méltatva azt, hogy 2014 óta az amerikai egészségbiztosítás fedezi a nemváltoztató műtétek költségeit. Az Alabama állambeli Selmában a legendás emberi jogi menet 50. évfordulóján márciusban tartott megemlékezésen összekapcsolta a feketék egyenjogúsági küzdelmeit a melegmozgalommal: „Mi vagyunk azok a meleg amerikaiak is, akiknek a vére San Francisco és New York utcáin kifolyt, csakúgy, mint azoké (a fekete tiltakozóké), akiknek a vérét itt, ezen a hídon ontották ki.”

„Az elnök példamutatással kívánja befolyásolni a közvéleményt” – nyilatkozta Valerie Jarrett elnöki tanácsadó az Advocate című melegjogi magazinnak. „Több nyíltan LMBT-közösséghez tartozó munkavállalót alkalmazott a kormányzatban, mint bármely korábbi adminisztráció. Nagyon alaposan áttekintettük a kormányzati belső gyakorlatot, a munkavállalókat megillető kedvezményektől kezdve a mellékhelyiség- használaton át egészen a nyilvános eseményekre való meghívók szövegéig, annak érdekében, hogy bárki, aki belép a Fehér Házba, biztonságban és teljes megbecsülésben érezhesse magát” –mondta Jarrett. 

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!