hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Idegek harca az egészségügyben
Késik a kórházak konszolidációja

2015. 04. 16.
Szakemberek szerint 90 milliárd forint fölött van a kórházak adósságállománya, ami főleg a beszállítókat hozta tarthatatlan helyzetbe. Zombor Gábor államtitkár tervei szerint áprilistól megkezdődött volna a súlyosan eladósodott kórházak konszolidációja, de erre vonatkozó elképzeléseit a miniszterelnökség alkalmatlannak tartotta arra, hogy a kormány elé kerüljenek. Az adósság újratermelő­dését a Zombor-féle koncepcióval is nehéz lenne elkerülni, ha a kor­mány nem teszi vissza a közegészségügybe azt a többszáz milliárd forintot, amit az elmúlt években kivont belőle.

Februárban még 60 milliárd forintos gyorssegélyt ígért a kórházak adósságának részleges rendezé­sére Zombor Gábor, az EMMI államtitkára. Ígérete szerint az intézmények április elsejével jutottak volna hozzá a pénzhez, de ebből végül nem lett semmi. Március végén a kórházi beszállítóknál betelt a pohár. Az Index március utolsó napján számolt be róla, hogy a beszállítók megelégelték a feléjük fennálló tartozást, és válságtanácskozást hívtak össze.

Elegük lett

Az orvosi eszközöket, műszereket szállító cégek, az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) és az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) közleményükben azt írták: arra kérik a kormányt, hogy mihamarabb teljesítse korábbi vállalásait, és ígéreteihez híven 2015 áprilisában minden jogszerűen fennálló kötelezettségét teljesítse. Szerintük is ki kell lépni az adósságcsapdából, ezért szükség volna az egészségügyből  az utóbbi években kivont források visszapótlására. Az érdekképviseletek szerint tarthatatlan, hogy a beszállítók finanszírozzák az ágazatot, úgymond ezen cégek „jóindulatán álljon vagy bukjon egy-egy intézmény helyzete”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!