hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jön a kötelező óvoda
Csodafegyver vagy meggondolatlan intézkedés?

Idén szeptember 1-től bevezetik a három éves kortól kötelező óvodáztatást, s 2016. januártól a családi pótlék folyósítását is a gyerekekek óvodába járásától teszik függővé. Az intézkedés elvileg a hátrányos helyzetű gyermekek korai fejlesztését célozná, de ehhez nincs elég férőhely, sem elég szakember.

A hároméves kortól kötelező óvodáztatást a köznevelési törvény írja elő, s eredetileg már 2014 szeptemberétől bevezették volna, de az intézményi kapacitáshiányra – és vélhetően a választási évre – való tekintettel a startot kitolták 2015. szeptember 1-re. Ez azt jelenti, hogy minden kisgyereket, aki idén augusztus 31-ig betölti a hároméves kort, be kell íratni a körzetileg illetékes óvodába. Mindezt úgy, hogy a szükséges bővítések nem zajlottak le: 5400 óvodai férőhely létesítésére csak idén márciusban írt ki pályázatot az Emmi.  

Budapest és Pest megye bajban lehet

A KSH adatai szerint az idei tanévben 322 ezer gyermek részesül óvodai nevelésben, a sajátos nevelési igényű gyermekek aránya 2 százalék, az óvónők száma 31 ezer. Összesen 378.532 óvodai férőhely van, ami nagyjából megfelel a korosztályi létszámnak, de a férőhelyek eloszlása egyenetlen: a legnagyobb zsúfoltság Budapesten és Pest megyében van. Az I. kerületben például teljes kihasználtság mellett az óvodáskorúak közel felének nem jutott tavaly férőhely.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!