hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan nyer értelmet a munkád?

2015. 04. 23.
Ahogy a munka egyre több teret foglal el a modern emberek mindennapjaiban, úgy erősödik az igény, hogy az alkalmazottak nagyobb jelentőséget tulajdonítsanak a feladataiknak, hogy motiváltak maradjanak. A fiatal munkavállalók legnagyobb vágya, hogy olyan munkahelyekre kerülhessenek, ahol talentumaikat a lehető legnagyobb mértékben hasznosíthatják, mégpedig olyan módon, hogy értéket hozzanak létre a társadalom számára. Az elmúlt években számos felmérés készült arra vonatkozóan, hogy melyek azok a szakmák, amiket az emberek a legnagyobb elégedettséggel űznek, illetve jelentős kutatási területté nőtte ki magát annak vizsgálata, hogy milyen eszközökkel vagyunk képesek értelmet adni látszólag értelmetlen elfoglaltságoknak.

„Ha mindnyájan többet utaznánk, jelentősen nagyobb békében élhetnénk a földön” – az amerikai Travelzoo vezérigazgatója ezzel a szlogennel igyekszik motiválni az utazási iroda alkalmazottait, akiknek semmi egyéb dolguk nincs, mint hogy a nap nyolc órájában a leg­előnyösebb ár-érték arányú nyaralásokat segítenek kiválasztani a vásárlóknak. Első hallásra ez csupán egy remek marketingszövegnek tűnhet, ám az adóügyekkel és könyvvizsgálással foglalkozó nemzetközi cég, a KPMG kutatása szerint igenis komoly jelentősége van annak, hogy a dolgozók tulajdonítanak-e magasabb rendű értelmet tevékenységüknek a pénzkeresésen kívül. A szervezeten belüli felmérés szerint azok az alkalmazottak, akiknek a feletteseik többet beszéltek a vállalat társadalomra gyakorolt pozitív hatásáról, 42,2 százalékkal nagyobb valószínűséggel vallották remek munkahelynek a KPMG-t, és 68 százalékuk nem is gondolkodik munkahelyváltáson. Ezzel szemben, ahol a menedzserek nem fektettek hangsúlyt arra, hogy munkatársaikat ilyen módon buzdítsák, a dolgozók 62 százaléka tervezi a továbblépést egy másik munkahelyre.

De miért ennyire fontos, hogy jelentőséget tulajdonítsunk munkavégzésünknek? Egy amerikai társadalomkutató cég szerint az ország munkavállalóinak csupán 30 százaléka érzi magát erősen elkötelezettnek a munkája, vállalata iránt, míg 70 százalék nem különösebben erőlteti meg magát, sőt sokan nyíltan ki is fejezik az elégedetlenségüket és boldogtalanságukat, panaszkodásaikkal felemésztve feletteseik és munkatársaik értékes idejét, lelkesedését. Egy Gallup-kutatás szerint a dilettáns munkatársak miatt az amerikai vállalatok évente körülbelül 500 milliárd dollár (140 ezer milliárd forint) bevételtől esnek el, mivel a nem elkötelezett munkavállalók sokkal hajlamosabbak, hogy lopjanak a vállalattól, rosszul kezeljék az ügyfeleket, és kihagyjanak munkanapokat.

Nemcsak vállalati, hanem személyes szinten is sokat profitálhatunk belőle, ha hasznosnak érezzük a munkánkat. Az értelmes munkavégzés életigenlést eredményez, valamint jobb egészségi állapotot és kevesebb depressziót. A Guardian kilenc angol és amerikai felmérést összegezve megállapította a két ország hét „legboldogabb” szakmáját. Az élen a mérnökök végeztek, őket követték sorrendben a tanárok, ápolók, orvosok, kertészek, építőipari munkások és személyi asszisztensek. Arra a kérdésre, hogy mi teszi boldoggá a munkájával kapcsolatban, Stuart Berry, szerszámipari formatervező mérnök azt felelte, hogy szereti látni a munkája eredményét, ahogy az általa feltalált dizájn kereskedelmi forgalomba kerül. Sok mérnök nem is érzi munkának, amit csinál, mivel a tevékenysége átfedésben van a hobbijával.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!