hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Így rombol a füves cigi
A nemzetközi tudományos világ is felfigyelt a magyar kutatók eredményeire

2015. 04. 16.
A világ egyik legrangosabb idegtudományi szaklapja, a Nature Neuroscience is közölte a Magyar Tudományos Akadémia munkatársainak kutatási eredményeit. A dr. Katona István vezette kutatócsoport megállapította, hogy a marihuána pszichoaktív hatóanyagának (THC) hat napon keresztül tartó használata mintegy 85 százalékkal csökkenti az idegsejtek közötti kommunikáció finomhangolásáért felelős „antennák” számát.

A szinapszis egy mindössze tíz nanométeres struktúra az agyban. Ezen keresztül „beszélget” egymással az emberi agyban lévő mintegy 86 milliárd idegsejt. A tudósok régóta sejtették, hogy létezik az idegsejtek kommunikációjában egy visszacsatolási mechanizmus, mely leállítja az érintett szinapszist, ha túl sok információ érkezik onnan. A „kikapcsolás” úgynevezett jelmolekulák révén történik, amelyeket a szinapszisok receptorai érzékelnek. Ezek a jelmolekulák nagyon hasonlítanak a kannabisz pszichoaktív hatóanyagára, a THC-re, amely szintén képes aktiválni a receptorokat. Amikor valaki füves cigit szív, a THC elárasztja az agyát, és „elhangolja” az idegsejtek kommunikációját.

Azt viszont csak most sikerült bebizonyítani, hogy valóban eltűnik onnan a receptor. Ez a marihuánához való hozzászokás káros hatásainak tudományos bizonyítéka.

Mint Katona István, a kutatás vezetője elmondta, a vizsgálathoz egy speciális, a tudományos kutatások terén úttörő eszközre, úgynevezett szuperrezolúciós mikroszkópra volt szükség. Ez a találmány tavaly Nobel-díjat ért, bár még csak pár éves fejlesztésről van szó. Egy uniós pályázat megnyerésével az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetéhez került Európa első ilyen eszköze. Ennek segítségével egyszerre 6-8-10 fehérjét is lehet vizsgálni, megfelelő felbontásban. Ez áttörést jelent az idegrendszeri és mentális betegségek eredetének feltárásában is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!