hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2015. 05. 08. (XIX/19) Lapszám

Tartalom ajánló

Belföld

Orbán és a halálbüntetés-vita

Nem spontán ötletként dobta be Orbán Viktor a halálbüntetés „napirenden tartásáról” szóló ötletét, pártjában mégis meglepetést okozott. Találkoztunk olyan kormánypárti állásponttal, amely szerint a Jobbik jöhet ki jól a téma felvetéséből, hiszen a múlt csütörtökön – uniós politikusok nyomására – a miniszterelnök meghátrált, így a halálbüntetés-párti Jobbik hiteltelennek minősíthette a Fideszt és a miniszterelnököt.

Erőszak a valóságshow-ban

Miután megkísérelte megerőszakolni, meg is fenyegette és szidalmazta játékostársát az Éden Hotel című valóságshow-ban az egyik férfi szereplő. A jelenet, amelyet minden szerkesztői beavatkozás nélkül felvettek, majd hónapokkal később közzétettek, a nők társadalmi helyzetével foglalkozó Üvegplafon blognak köszönhetően országos felzúdulást keltett. Ám a TV2 a botrány és a mea culpa ellenére a show-t mégis folytatja, nem is akárhogy: az áldozatot társai kiszavazták, míg az erőszakoskodó férfi a műsorban maradt. Lapzártakor a médiatanács eljárást indított az ügyben.

Eldőlt: elveszik a Ságvári nevét

Úgy tűnik, pont kerül a szegedi Ságvári Gimnázium neve körül kialakult vita végére, a minisztérium ugyanis április utolsó napjaiban döntött a középiskola nevének megváltoztatásáról. Ezzel együtt összevonják a két, eddig önállóan működő egyetemi gyakorlóintézményt, az általános iskolát és a gimnáziumot, amivel várhatóan – sok más vidéki gyakorló-iskolával ellentétben – legalább a KLIK fennhatóságát sikerül elkerülniük az intézményeknek.

Visszacsábítanák a magyar fiatalokat

Több ezer külföldön dolgozó fiatalt csábítana haza a Nemzet­gaz­dasági Minisztérium az április végén elindított Gyere Haza Fiatal elnevezésű program keretében. A kísérleti projekt első körben az Egyesült Királyságban dolgozó  ötven fiatal hazahívását célozta meg, erre mintegy 100 millió forintot költenek majd. A Hetek által megkérdezett érintettek válaszaiból úgy tűnik, a hazatérés elsősorban nem az állami támogatástól függ.

Ki osztja a lapokat a jobboldali sajtóban?

Orbán Viktor megmutatta Habony Árpádnak, hogy hol a helye – ez az egyik olvasata annak, hogy a miniszterelnök Miskolcon „letagadta” a kommunikációs tanácsadót. A Fideszen belül keringő másik verzió viszont az, hogy a Habony-ellenes politikusok saját vágyvezérelt gondolkodásuk csapdájába estek, ha azt hiszik, hogy a pártelnök háttérbe tolta, esetleg megtagadta volna a viták kereszttüzébe került spin doctorát.

Dzsungelharc a Ligetben

Mindenki mindenki ellen: röviden fogalmazva ilyennek látszik a 150 milliárd forintos Liget Budapest Projekt körüli ütközet. Zugló nem kér a fejlesztésből, a beruházás miniszteri biztosa biztos a sikerben, egy másik, szintén a miniszterelnökhöz közel álló neves szakember viszont váratlanul a koncepció ellen fordult. Ez utóbbi csata valódi hátteréről keveset tudunk, de legutolsó információink szerint marad az eredeti terv, jelentős karcsúsítással.

Hit és értékek

Hogyan alakította Makovecz Imre a magyar építészetet, politikát és világlátást?

Május elsején nyílt meg Milánóban a világkiállítás, amelynek magyar pavilonja számos bírálatot kapott az elmúlt időszakban. Azontúl, hogy a tervpályázaton második helyezést elért alkotók kaptak felkérést a megvalósításra, végül az elkészült pavilon tervezői is elhatárolódtak az elkészült épülettől. Akadnak, akik a sámándobok közé zárt Noé bárkája mögött Makovecz Imre szellemi hatását látják, mások – Makovecz követői közül is – annak eltorzításaként értékelik a megvalósult épületet. Ám azt mindkét álláspont tényként kezeli, hogy a jelenkori magyar építészet szakmai-spirituális igazodási pontja a 2011 őszén elhunyt Kossuth-díjas alkotóművész.

Makovecz Imre spirituális szempontból is kiemelkedő munkái

1. Sevillai világkiállítás magyar pavilonja (1992)

HÁTTÉR

Emberfeletti álom

A jövőt sokan sokféleképpen megálmodták, a 20. században pedig egy teljesen új műfaj, a sci-fi jelent meg az irodalomban. A rendkívül fejlett technológiai eszközök mellett ezekben a művekben megjelenik a mesterséges intelligencia, az emberi élet és tudat örök megőrzésének kérdése, és végső soron az „emberfeletti ember” megalkotásának lehetősége.

Soros és az adóhatóság

Soros György sokszor hangoztatta véleményét, miszerint a gazdagoknak több adót kellene fizetniük, mint a szegényeknek. Ennek ellenére vagyonának jelentős része úgynevezett „halasztott adózásból” származik - írta nemrég a Bloomberg. Hamarosan azonban neki is rendeznie kell a dollármilliárdokra becsült „tartozását”.

Az elfeledett magyar embermentő

Karácsony Gergely, Zugló polgármestere Facebook-oldalán tette közzé, hogy a főváros vezetése támogatta kezdeményezését, miszerint a Városligeti körút egyik szakaszát Ocskay Lászlóról nevezzék el. „Ocskay az egyik leginkább elfeledett magyar hős, aki 1944 és 45 fordulóján fantasztikus bátorsággal és leleményességgel több ezer üldözött életét mentette meg az egykori zsidó gimnáziumban működő varrodában. Remélem, a magyar Schindler végre megkapja kiérdemelt helyét történelmi emlékezetünkben” – olvasható Karácsony posztjában. A Hetek Szita Szabolcs történészprofesszort kérdezte a legendás embermentőről.

Szex, drogok, Facebook

Abban a világban, ahol az óvodások is iPadet kapnak karácsonyra, és ahol a jogászhallgatók is kizárólag a Facebookról tájékozódnak, elengedhetetlenül fontos a gyerekeket már kis kortól ránevelni a biztonságos internethasználatra. A szülőket, nevelőket igazítja el ennek mikéntjéről a nemrég a Móra Könyvkiadó által megjelentetett, Szex, drogok, Facebook című, rendkívül gyakorlatias kézikönyv.

Az áru te magad vagy

A modern technológia nem csupán a társadalom számos szegmensét alakította át, de titokban a mindennapi életünk számos területére is beszivárgott, megváltoztatva gondolkodásmódunkat és életvitelünket is. Bár a Snowden-botrány nagy port kavart, ma már a legtöbben legyintenek adataik védelmére a digitális térben, mondván, az NSA úgyis mindent lát. Azonban ez a Nagy Testvér – szemben a hiedelmekkel – korlátozott képességekkel rendelkezik, érdemes védekezni tevékenységével szemben. Ugyanakkor vannak más megfigyelők is, amelyekre célszerű szintén odafigyelni: ők abból élnek, hogy folyamatosan naplózzák a webet böngészők szokásait, hogy utána minél hatékonyabban szólhassanak bele választásaikba.

Behálózott döntéshozók

A tisztességtelen, átláthatatlan lobbizás a legnagyobb korrupciós kockázat ma Európában, az uniós érdekérvényesítés átláthatóvá tételéért lobbizó civil szervezeteket összefogó ALTER-EU és a Transparency International szerint is. Magyarország helyzete  egészen drámai e téren.

KÁVÉSZÜNET

Variációk a nagy napra

Ma már nem az okoz gondot a házasulandóknak, hogy mit, hol és hogyan tudnak elérni, beszerezni életük egyik legnagyobb napjának a megszervezéséhez, lebonyolításához, hanem az, hogy a gazdag és színvonalas kínálatból mit válasszanak. A 2015-ös év esküvői divatját a bordó, a pasztellsárga, az arany és az ezüst mellett a menta- és a narancsszín kombinációja uralja.

Parasztvakítás vagy csodaszer

Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem intézetvezető professzora nemrégiben egy petíciót indított el, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a homeopátiás készítmények nem felelnek meg a nyugati típusú orvoslás követelményeinek, mégis széles körben alkalmazzák őket, és hivatalosan is elfogadott gyógyszernek minősülnek.

Végtelen bakancslista

Az igazán elszánt utazókban sok a közös jellemvonás: kíváncsiság, nyitottság, bátorság, felfedezési, tanulási vágy vagy épp a bölcsesség megszerzése. Mégis, gyakran eltérő célokat tűznek ki maguk elé, és utazási módszereikben is különbözőek. Darányi Zsófia végzett közgazdászként főleg egyedül járja Európát. A közkedvelt hobbimazutazas.hu blogjában megosztja tapasztalatait, élményeit, melyek segítségül szolgálhatnak az útra kelőknek. De vajon miért indul neki egy szál hátizsákkal és minimális költségvetéssel a messzeségnek? Egy történet az álmok beteljesüléséről, valamint arról, hogy miért is érdemes időnként kimozdulni a napi rutinból és az unalmas körforgásból.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!