hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dzsungelharc a Ligetben
Láthatatlan frontvonalak

2015. 05. 18.
Mindenki mindenki ellen: röviden fogalmazva ilyennek látszik a 150 milliárd forintos Liget Budapest Projekt körüli ütközet. Zugló nem kér a fejlesztésből, a beruházás miniszteri biztosa biztos a sikerben, egy másik, szintén a miniszterelnökhöz közel álló neves szakember viszont váratlanul a koncepció ellen fordult. Ez utóbbi csata valódi hátteréről keveset tudunk, de legutolsó információink szerint marad az eredeti terv, jelentős karcsúsítással.

A Liget Budapest Projekt a Városliget átfogó megújítását célzó fejlesztéssorozat összefoglaló neve. A 2014 és 2018 közötti időszakra tervezett beruházás során megnő a park zöldfelülete, a terület új kikapcsolódási lehetőségekkel, például futópályával gazdagodik, átalakítják a közlekedést, fejlesztik az Állatkertet, és felépül egy öt intézményből álló új múzeumi negyed is.

Történelmi érvek itt és ott

A Városliget a XIV. kerület, azaz Zugló területén található. A PM-es Karácsony Gergely vezette önkormányzat azonban nem kér a projektből. „Európa egyik legrosszabb levegőjű városában élünk, ahol van egy 200 éves közpark, és ahelyett, hogy megbecsülnénk, fejlesztenénk, van egy szakmailag erősen kifogásolt döntés arról, hogy bezsúfoljunk ide új épületeket” – mondta a polgármester az ATV Hírvita című műsorában. A projekt támogatói ezzel szemben azzal érvelnek, hogy az átalakítás után nemhogy nem csökken, hanem megnő a területen belüli zöld részek aránya, az ígéret szerint a jelenlegi 60-ról 65 százalékra. Az új épületek egy része pedig lebontandó régiek helyére kerül, így tehát nem nő a terület zsúfoltsága.     
A Városliget fejlesztése mellett is hallottunk történelmi érveket: egy kormánypárti politikus emlékeztetett rá, hogy a 20. század elején a Margitsziget volt az úri osztály – fizetős – pihenőhelye, a munkásosztály a Népligetet látogatta, míg a Városliget a középosztály kikapcsolódását szolgálta. Forrásunk szerint a mostani felújítás ugyanezt, vagyis a középpolgári rétegek igényeinek kiszolgálását és a turizmus fejlesztését célozza. Baán László, a projekt miniszteri biztosa a Világgazdaságnak azt mondta, hogy a hatástanulmányok évente 300 ezer új külföldi turistával számolnak és azzal, hogy a Városliget látogatóinak száma 4,5 millióról 6,2 millióra emelkedik néhány év alatt. Jelenleg 2,7 millió olyan külföldi turista érkezik évente Budapestre, aki legalább egy vendégéjszakát eltölt a városban, miközben Prágában ez a szám évente 4,5, Bécsben pedig 6 millió – van tehát fejlődési lehetőség.
A teljes beruházás költsége 150 milliárd forint – ebből 75 milliárd az öt új múzeum felépítésének költsége –, ami sem Zuglónak, sem a fővárosnak nem áll rendelkezésére. Ezért is lett kiemelt állami beruházás a Liget Projekt – és már csak ezért sem számít túl sokat, miként vélekedik a jelenlegi zuglói önkormányzat a tervekről.  

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!