hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan alakította Makovecz Imre a magyar építészetet, politikát és világlátást?
A Pilisből Milánóba

2015. 05. 07.
Május elsején nyílt meg Milánóban a világkiállítás, amelynek magyar pavilonja számos bírálatot kapott az elmúlt időszakban. Azontúl, hogy a tervpályázaton második helyezést elért alkotók kaptak felkérést a megvalósításra, végül az elkészült pavilon tervezői is elhatárolódtak az elkészült épülettől. Akadnak, akik a sámándobok közé zárt Noé bárkája mögött Makovecz Imre szellemi hatását látják, mások – Makovecz követői közül is – annak eltorzításaként értékelik a megvalósult épületet. Ám azt mindkét álláspont tényként kezeli, hogy a jelenkori magyar építészet szakmai-spirituális igazodási pontja a 2011 őszén elhunyt Kossuth-díjas alkotóművész.

Makovecz Imre temetésén Orbán Viktor miniszterelnök mondott búcsúbeszédet, melyben tanítványként fejet hajtott az általa tisztelt mester előtt. Személyes hangvételű búcsúztatójá­ban Makoveczről, ahogy ő említette, „Imre bácsiról” több, sokak számára talán meglepő kijelentést tett, és kapcsolatukról is sokat elárult. A miniszterelnök az elhunyt személyiségének, tevékenységének három jól elkülöníthető oldaláról beszélt. Megemlékezett Makovecz Imréről, mint az ezotériával szoros kapcsolatban álló művészről, a természetfölötti erővel rendelkező, ellentmondást nem tűrő prófétáról, és nem utolsósorban, mint a magyar politika korszakos alakjáról, a tettek emberéről. Orbán nem hagyott kétséget afelől, hogy Makovecz rendkívüli hatással volt rá (és rajta keresztül az utóbbi évtizedek magyar történelmére). Ha a miniszter­elnök Makovecz Imrétől búcsúzó szavai­ból indulunk ki, a néhai építész művészeti, szellemi és politikai életművének Orbán Viktorra gyakorolt hatásának megismerésével valamivel közelebb kerülhetünk annak megértéséhez, milyen folyamatok zajlódtak le a kormányfő körül és körülöttünk az elmúlt harminc évben Magyarországon.

Az ezoterikus művész

„A magyar szerves építészet feladata, hogy szolgálja az Európai Közép ezoterikus létét.” (Makovecz Imre, 1985)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!