hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Visszacsábítanák a magyar fiatalokat
Hazahívó szép üzenet

2015. 05. 18.
Több ezer külföldön dolgozó fiatalt csábítana haza a Nemzet­gaz­dasági Minisztérium az április végén elindított Gyere Haza Fiatal elnevezésű program keretében. A kísérleti projekt első körben az Egyesült Királyságban dolgozó  ötven fiatal hazahívását célozta meg, erre mintegy 100 millió forintot költenek majd. A Hetek által megkérdezett érintettek válaszaiból úgy tűnik, a hazatérés elsősorban nem az állami támogatástól függ.

Május elejéig, tehát az indulástól számított bő egy hét alatt csaknem háromszázan regisztráltak a Gyere Haza Fiatal honlapján (gyerehazafiatal.hu) – ami nem azonos a valódi érdeklődők számával, hiszen a kínálat részletes megismeréséhez eleve regisztráció szükséges. A honlapon keresztül a jelentkezőket igyekeznek összekötni a programban szintén regisztráló cégekkel, illetve az általuk kínált munkalehetőségekkel (május elejéig 24 cég csaknem 200 állásajánlatot töltött fel a honlapra). Mint Pákozdi Szabolcs, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány ügyvezető igazgatója a Heteknek elmondta, partnercégeik igényei alapján úgy tűnik, van kereslet a jól képzett vagy hiányszakmában dolgozó munkaerőre. „A hosszabb-rövidebb ideig külföldön dolgozó fiatalok ráadásul hasznos munkatapasztalatot gyűjtenek, megtanulnak beilleszkedni a nyugati vállalati kultúrába, és nem utolsósorban elsajátítanak legalább egy idegen nyelvet” – tette hozzá az igazgató.

Hozzájuk szól

Éppen ezért a kampány célcsoportja a diplomás, hiányszakmát űző fiatalok, akik jól beszélnek angolul, legalább egy éve külföldön dolgoznak, és szándékukban áll hazatérni. Első körben az Egyesült Királyságban dolgozó ötven fiatal hazatérését támogatja az állam, összesen 100 millió forinttal. Pákozdi Szabolcs hozzátette: azért fókuszálnak először az Egyesült Királyságra, mert ott a legalacsonyabb a magyar munkavállalók átlagéletkora (33 év), 80 százalékuk 40 évnél fiatalabb, rendszerint magas végzettségűek (33 százalékuk diplomás, 43 százalékuk érettségivel rendelkezik), és 49 százalékuk nőtlen vagy hajadon. Kérdésünkre azt is elmondta, hogy a program beindítását egy közvélemény-kutatás előzte meg, amely szerint a megkérdezettek többsége szívesen hazatérne, ha segítséget kapna a lakhatásban, és olyan állást találna, amely stabil anyagi hátteret biztosítana a számára.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!