hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Behálózott döntéshozók
Átláthatatlan lobbierők az unióban és Magyarországon

2015. 05. 15.
A tisztességtelen, átláthatatlan lobbizás a legnagyobb korrupciós kockázat ma Európában, az uniós érdekérvényesítés átláthatóvá tételéért lobbizó civil szervezeteket összefogó ALTER-EU és a Transparency International szerint is. Magyarország helyzete  egészen drámai e téren.

„A brüsszeli lobbizás teljesen átláthatatlan módon, egy fekete dobozban történik. Senki sem tudja, ki kinek a nevében és milyen ügyben lobbizik” – évek óta ez az álláspontja az Etikai Szabályokért és Átláthatóságért Szövetségnek (ALTER-EU), amely a brüsszeli lobbitevékenység átláthatóságáért küzdő civil szervezeteket tömöríti. Az ALTER-EU hosszú ideje igyekszik nyomást gyakorolni a brüsszeli döntéshozókra, többek között annak a „forgóajtószerű” gyakorlatnak a megszüntetése érdekében, amelynek lényege az uniós intézmények tisztviselőinek elszegődése különböző lobbicsoportokhoz, ahol uniós kapcsolataikat kihasználva aránytalan előnyökhöz juttatják új megbízóikat és munkáltatóikat.

„A lobbizás segíthet jobb politikai döntések hozatalában, de fontos, hogy átláthatóan, a nyilvánosság előtt történjen, hogy tudjuk, kik befolyásolnak bizonyos döntéseket” – mondta a Heteknek Olivier Hoedeman, az ALTER-EU Teljes Lobbi-átláthatóságot Most! kampányának felelőse.

Hoedeman szerint a kampány célja, hogy elérjék: a lobbizóknak regisztrálniuk kelljen magukat és közölniük azt, melyik területen lobbiznak, milyen szabályok kialakítására kívánnak hatással lenni, továbbá kinek dolgoznak, és mennyit költenek az általuk képviselt ügy érdekében. Hoedeman szerint az átláthatóság alapjában véve csökkentené a lehetőséget az etikátlan és gátlástalan lobbizásra.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!