hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Emberfeletti álom
Vitaest a kor technológiájáról és az emberi lényegről

2015. 05. 07.
A jövőt sokan sokféleképpen megálmodták, a 20. században pedig egy teljesen új műfaj, a sci-fi jelent meg az irodalomban. A rendkívül fejlett technológiai eszközök mellett ezekben a művekben megjelenik a mesterséges intelligencia, az emberi élet és tudat örök megőrzésének kérdése, és végső soron az „emberfeletti ember” megalkotásának lehetősége.

A technológia rohamos mértékű fejlődésével ezek a kérdések nem pusztán a fikciók világában léteznek, hanem már a mindennapokba is begyűrűztek. Az okostelefon, okosóra, okosautó, okosház után mi a következő lépés? Létrehozható-e egy olyan mesterséges intelligenciával bíró „lény”, amely rendelkezik erkölcsi ítélőképességgel? Amennyiben igen, mitől különbözik az ember ettől a lénytől?

Ezekre a kérdésekre kereste a választ az Inspiráció Műhely által az ELTE Bölcsészettudományi Karán megrendezésre került Én, a robot? rendezvénysorozat második kerekasztal-beszélgetése. A vitaesten szó esett az orvosi technológiai eszközök fejlődéséről, a sci-fi irodalomban megjelenő transzhumanizmusról, valamint az ember lényegét vizsgáló filozófiai irányzatok ütközéséről.

Az „okosvilág”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!