hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Orbán és a halálbüntetés-vita
Népszerű és kivitelezhetetlen

2015. 05. 07.
Nem spontán ötletként dobta be Orbán Viktor a halálbüntetés „napirenden tartásáról” szóló ötletét, pártjában mégis meglepetést okozott. Találkoztunk olyan kormánypárti állásponttal, amely szerint a Jobbik jöhet ki jól a téma felvetéséből, hiszen a múlt csütörtökön – uniós politikusok nyomására – a miniszterelnök meghátrált, így a halálbüntetés-párti Jobbik hiteltelennek minősíthette a Fideszt és a miniszterelnököt.

A hektikus kormányzás iskolapéldájának minősítette egy befolyásos fideszes politikus lapunknak a halálbüntetésről szóló vita „napirenden tartásáról” szóló miniszterelnöki felvetést. Forrásunk kizárta, hogy a kormányfő rögtönzött volna, vagy véletlenül szólta volna el magát országjárásának pécsi állomásán. A miniszterelnök saját szavai szerint néhány éve azt hitte, a magyar büntetőjogról és a bűnüldözésről szóló viták végére pontot tettek, amikor bevezették a három csapásról szóló rendelkezést és a tényleges életfogytiglani büntetést. Ám Orbán szerint a Pécsen (ahol 2012 nyarán egy fiatal pszichológusnőt öltek meg) illetve Kaposváron (ahol áprilisban egy trafikban késeltek halálra egy fiatal eladónőt) történt kegyetlen gyilkosságok azt mutatják, hogy ezeknek az intézkedéseknek a visszatartó ereje önmagában nem volt elegendő.

Elvek és lelkiismeretek

Bár Orbán váratlanul hozta szóba ezt a témát, korántsem ez az első alkalom, amikor nyilvánosan elmerengett a halálbüntetés szükségességéről – első ízben a 2002-es, nyolc áldozatot követelő móri mészárlás időszakában lépett a nyilvánosság elé ezzel a gondolattal. Azzal kapcsolatban, hogy ő maga támogatná-e a halálbüntetés visszaállítását, mindig óvatosan fogalmazott a miniszterelnök, bár forrásaink szerint belső fórumokon „elvi” és halálbüntetés-párti álláspontot képvisel. Lehet, hogy az óvatosság egyik oka az volt, hogy a Fidesz vezetését megosztja ez a kérdés. A nyilvánosság előtt az elmúlt napokban több kormánypárti képviselő is kifejtette, hogy lelkiismereti okokból nem tudja támogatni a halálbüntetést. Többek között Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke, illetve Rétvári Bence, a KDNP alelnöke, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) államtitkára nyilatkozott így.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!