hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2015. 06. 12. (XIX/24) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Nem csökken a gyermekházasságok száma

Minden harmadik lányt 18 éves kora előtt kényszerítenek házasságba, így 2020-ra világszerte 142 millióra nőhet a gyermekházasságok száma – figyelmeztet a Girls Not Brides mozgalom. Ehhez elég annyit csinálnunk, mint eddig: semmit. Bár az érintett országok vezetői  hangzatos ígéreteket tesznek, nem minden esetben mutatnak valódi elkötelezettséget a probléma felszámolására.

Virágzó üzletek a terror árnyékában

Kábítószer-kereskedelem, túszokért követelt váltságdíj, olajeladás, külföldi adományok– csak néhány azok közül a módszerek közül, melyek az Iszlám Állam pénzügyi fennmara-dását biztosítják. Kevésbé ismert jelenség azonban, hogy szír üzlet-emberek és civilek egyaránt az IÁ által elfoglalt területekre menekülnek a polgárháború viszontagságai elől.

Görög álom - Folytatódik a papírgyártás

Továbbra sincs egyezség a görög kormány és az ország hitelezői között. Már Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke – és eddig Athén legnagyobb támo­ga­tója – sem hajlandó konkrétumok nélkül asztalhoz ülni a görög miniszterelnökkel. Úgy tűnik, hogy a tárgyalópartnereknek már kezd nagyon elegük lenni Athén „csiki-csuki, időhúzós” játékából – olvasható az angol­szász sajtóban. Következő, lapzártánk­kor esedékes találkozójuk a német és francia vezetőkkel is meghiúsulhat emiatt.

Közel a hadiállapot Ukrajnában

Miközben Ukrajna keleti részén a kvázi-népköztársaságok vezetői az orosz médiafogyasztókat olyan kijelentésekkel kezdték el meglepni, hogy Donyecket különleges státuszban meg kell tartani az ország kötelékében, valamint a Krímet is az ország autonóm régiójaként kell kezelni, a híradások szerint Porosenko bevezeti a hadiállapotot. Június harmadika óta rendszeressé váltak az összecsapások a szakadár régiókban, és egyre inkább úgy tűnik, hogy Ukrajnában a „terrorellenes” műveleteket és a törékeny tűzszünetet felváltja a háború.

Nyomozás a román kormányfő ellen

Bűnvádi eljárást kezdeményezett a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) Victor Ponta miniszterelnök ellen. A kormányfőt 17 rendbéli okirat-hamisítással, folytatólagosan elkövetett adócsalásban való bűnrészességgel és  pénzmosással gyanúsítják, melyet még ügyvédi minőségében követett el. A román képviselőház nem szavazta meg a miniszterelnök mentelmi jogának megvonását.

Erdogan nem osztozik

Egy időre le kell hogy tegyen egyeduralmi terveiről Erdogan török miniszterelnök, miután nacionalista pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a vasárnapi válasz­tásokon elveszítette parlamenti többségét. A kurdokat képviselő új párt, a HDP viszont 13 százalékkal átlépte a parlamenti küszöböt.

Belföld

Ostorral és kockacukorral támad a Fidesz

Optimistábbak lettek azok a kormány­párti politikusok, akik az elmúlt hónapokban a párt belső fórumain, illetve magánbeszélgetéseken attól tartottak, hogy a politikai és kormányzati hibák sorozata a párt végzetes meggyengüléséhez vezethet.

„Térkép” a magyar választókról

Lassan, de biztosan folyik egy generációváltás a hazai politikai életben, mivel az MSZP-nek a 60 év alattiak körében  nincs kimutatható támogatottsága – erősíti meg a Policy Solution legfrissebb tanulmánya. Régióbeli sajátosság, hogy a munkásosztály többsége jobboldali beállítottságú, a felső középosztálybeli elit viszont inkább baloldali. Ugyanakkor a legszegényebbek és a középosztálybeliek adják a leginkább apolitikus csoportokat ma Magyarországon.

Menekültek Magyarországon

Állj! – mondja határozott hangon a bódéból kilépő őr. Sörhasú, borostás, UW-zöld mellényt visel, és a vámosszabadi befogadó állomást őrzi többedmagával. Újságíró csak engedéllyel léphet be, nekünk nincs engedélyünk. A tábor vezetőségére vonatkozó kérdéseinkre kitérő válaszokat ad: „nem tudja, elmentek, nincsenek itt, megbeszélés van”, stb. Közben azonban értesíti a parancsnokságot, és néhány percen belül megjelenik a kapuban egy illetékes. Sokat tud a menekültkérdésről, ismeri a jogszabályokat és a napi gyakorlatot is. Hivatalosan viszont nem nyilatkozhat. Úgyhogy megoldjuk nem hivatalosan. 

Botrány a Páva utcában

Komoly szakmai és szervezeti problémákról számolt be a Hetek a múlt héten a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely (HDKE) működésével kapcsolatban. Haraszti György, a kuratórium elnöke egy nappal múlt heti lapzártánk után válaszolt kérdéseinkre.

Hit és értékek

Akadémiai szabadság: a népirtás is belefér?

Közleményben reagált a Közép-Európai Egyetem (CEU) a lapunkban megjelent írásra (Aka­dé­miai intifáda a CEU-n. Hetek, 2015. június 5.). Ebben bővebben is kifejtik korábbi álláspontjukat, amit a Hetek már ismer­tetett. Természetesen jobb lett volna, ha az egye­­tem nem zárja be az ajtót, és teret ad a nyilvános és egyidejű vitának, de örülünk, hogy cikkünk nyomán – mint írják – a CEU-n belül is vita indult, mint ahogy örülünk annak is, hogy az ügyről számos ismert értelmiségi kifejtette álláspontját.

Erdoganon még Szaladin sem segített

Nem hozott sikert Erdogannak a „zsidó kártya” a választásokon. A török államfő hiába ígérte meg, hogy Szaladin nyomdokaiban járva „felszabadítja Jeruzsálemet” (lásd Erdogan nem osztozik című cikkünket a Külföld rovatban). Úgy tűnik, a török választók nem kértek az Oszmán Birodalom feltámasztásán ábrándozó Erdogan megalomán víziójából.

The Washington Post

Mint beszámoltunk róla (Változó korban Amerika. Hetek, 2015. május 22.), pünkösd előtt olyan közvélemény-kutatás jelent meg Amerikában, ami a keresztény hit visszaszorulását jelzi: 78 százalékról 70 százalékra csökkent a magukat kereszténynek vallók aránya, miközben az emberek 23 százaléka állítja, hogy semmilyen valláshoz nem kötődik. A csökkenés szinte minden felekezetet érint, az evangéliumi keresztények az egyedüli csoport, akik tartották magukat. Michael Gerson vezető publicista – korábban George W. Bush elnök szövegírója – Az alkalmi kereszténység vége című írásban értékelte a felmérést, ezt közöljük a The Washington Postból.

HÁTTÉR

A gondolatátvitel és Marika néni robotja

Húsz éven belül eljuthatunk odáig, hogy robotok műtenek bennünket, szolgálják fel nekünk az ételt az étteremben, vagy készítik a frizuránkat, sőt viszik az idősgondozás terheit. Már ezek is számos társadalmi és etikai kérdést vetnek fel, pedig még nem is beszéltünk arról, hogy miként írhatunk majd az agyakba, vagy letölthető lesz-e az emberi személyiség egy robotba.

A kádári bosszú áldozatai

Ötvenhét éve, 1958. június 9-e és 15-e között zajlott le Budapesten Nagy Imre és társai pere, melynek nyomán a forradalom miniszter­elnökét két társával együtt kivégezték. Az 1956 utáni megtorlások kérdése az ügyészség súlyos kudarcával végződött Biszku-ügy miatt máig téma Magyarországon. De ki volt a megtorlás első és az utolsó áldozata? Mikor volt az utolsó, 1956 miatt végrehajtott kivégzés Magyarországon?

KÁVÉSZÜNET

Milyennek láttad Magyarországot?

„Még nem helyiek, de már nem csak turisták” – ők az erasmusos diákok. Egy kicsit jobban belelátnak abba a kultúrába, amelybe belecsöppentek, mint azok, akik pár napra, esetleg hétre érkeztek az idegen országba. Ezenfelül a fogadó ország oktatási rendszerét is megismerik, és össze tudják hasonlítani a sajátjukkal. Kérdéseinkre négy Magyarországon tanuló Erasmus-ösztöndíjas diák: a 24 éves török Burak, a 23 éves belga Mikael, a 25 éves olasz Giuseppe és a 27 éves lengyel Kuba válaszolt. Mind a négyen egy szemeszter idejére (4-5 hónapra) érkeztek Magyarországra, és Győrben tanultak: Burak a Nyugat-magyarországi Egyetemen, a többiek pedig a Széchenyi István Egyetemen. Burak turizmus, Mikael ipari mérnök, Giuseppe közgazdász, Kuba pedig logisztika szakra járt.

50 éves A muzsika hangja

A musicalklasszikust ötven éve mutatták be. A múlt századi vészkorszak küszöbén játszódik az amerikai mozi, a főszerepek-ben brit és kanadai sztárszínészekkel. Az emlékezetes zárószínben az életrevaló és öntudatos osztrák család dalolva és angolosan távozik a náci birodalom nyomasztó árnya elől Svájc felé. Az évtizedek óta elnyűhetetlennek bizonyuló zenés film alapja valós történet, s nem csak gyereknaphoz nyújt családi filmélményt.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!