hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A gondolatátvitel és Marika néni robotja
Interjú Haidegger Tamás robotkutatóval

2015. 06. 11.
Húsz éven belül eljuthatunk odáig, hogy robotok műtenek bennünket, szolgálják fel nekünk az ételt az étteremben, vagy készítik a frizuránkat, sőt viszik az idősgondozás terheit. Már ezek is számos társadalmi és etikai kérdést vetnek fel, pedig még nem is beszéltünk arról, hogy miként írhatunk majd az agyakba, vagy letölthető lesz-e az emberi személyiség egy robotba.

A robotikával kapcsolatban a legtöbb ember a hollywoodi filmekből „tájékozódik”, amelyekben a mesterséges intelligencia átveszi az uralmat a földön, és a túlélésért a robotok ellen kell harcolnunk. Ehhez képest mi a valóság?

– A mesterséges intelligencia még messze van a filmek világától. Hihetetlenül összetett automatikus rendszereket vagyunk képesek építeni már ma is, amelyek rendkívül bonyolult feladatok elvégzésére alkalmasak – egyelőre azonban még mérsékelt helyzetfelismerési képességekkel. Ugyanakkor ez az egyik legizgalmasabb terület, hiszen az elmúlt évtizedben hatalmas áttöréseket ért el a tudományos közösség: eljutottunk oda, hogy az ipari környezetben, futószalag mellett dolgozó robotok mellett megjelentek az önvezető autók vagy a különböző katasztrófahelyzetekben segédkező robotok, amelyek előre nem látható problémákra is tudnak reagálni. A robbanás­szerű növekedés hátterében az áll, hogy sokkal olcsóbb lett a hardver, és sokkal többen foglalkoznak ma robotikával. A szoftverfejlesztések már nem elszigetelt laborokban történnek, hanem olyan nemzetközi konzorciumok születtek, amelyek egymás eredményére közvetlenül építenek.

Mit gondol, a következő húsz évben mennyire változtatják meg a robotok a hétköznapokat? Hol és milyen szerepeket tölthetnek majd be?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!