hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Menekültek Magyarországon
Ki merre lát

2015. 06. 11.
Állj! – mondja határozott hangon a bódéból kilépő őr. Sörhasú, borostás, UW-zöld mellényt visel, és a vámosszabadi befogadó állomást őrzi többedmagával. Újságíró csak engedéllyel léphet be, nekünk nincs engedélyünk. A tábor vezetőségére vonatkozó kérdéseinkre kitérő válaszokat ad: „nem tudja, elmentek, nincsenek itt, megbeszélés van”, stb. Közben azonban értesíti a parancsnokságot, és néhány percen belül megjelenik a kapuban egy illetékes. Sokat tud a menekültkérdésről, ismeri a jogszabályokat és a napi gyakorlatot is. Hivatalosan viszont nem nyilatkozhat. Úgyhogy megoldjuk nem hivatalosan. 

Kezelhető konfliktusok

A Győr melletti Vámosszabadi külterületén fekvő befogadó táborban 270-300 migráns tartózkodik. Afrikaiak, szíriaiak, afgánok, pakisztániak. Nyílt táborról van szó, a lakók szabadon jöhetnek-mehetnek. Nagy részük a négyszintes panelházban lakik, néhányan viszont az udvarban felállított jókora sátrakba kényszerültek. A házban kétszobás apartmanokban élnek, szobánként 5-5 fő. WC, fürdőszoba, tévé minden apartmanhoz tartozik. A menekültek naponta háromszor kapnak enni. Ha gyógyszerre van szükségük, a tábor ingyen biztosítja, és az orvosi ellátásukat is megszervezik. Miközben a bejárat előtt beszélgetünk, a rács mögötti parkolóban gyülekezni kezdenek a lakók. Hamarosan indul a busz Győrbe. Naponta ötször megy, ingyenes. Volt példa konfliktusra is, amikor néhány menekült nem akarta tudomásul venni, hogy egy buszra csak 50 fő szállhat fel. Kisebb dulakodás alakult ki, ezért a tábor felügyelői megengedték, hogy annyi menekült szálljon fel, amennyi csak akar. Miután viszont megtelt a busz, közölték velük, csak akkor indulnak, ha ötvennél nincs több utas. Percek alatt megoldották a problémát: akik nem fértek be az első 50 utas közé, azok megvárták a következő járatot. Forrásunk szerint időnként a takarítással is adódnak nehézségek, de amikor néhány befogadott nem akarta rendbe tenni a saját szobáját, a tábor vezetője kivetette a televíziók kártyáit, és megmondta, hogy csak a takarítás után adja vissza. A módszer bevált.

Variációk együttélésre

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!