hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem csökken a gyermekházasságok száma
A tradíció foglyai

2015. 06. 11.
Minden harmadik lányt 18 éves kora előtt kényszerítenek házasságba, így 2020-ra világszerte 142 millióra nőhet a gyermekházasságok száma – figyelmeztet a Girls Not Brides mozgalom. Ehhez elég annyit csinálnunk, mint eddig: semmit. Bár az érintett országok vezetői  hangzatos ígéreteket tesznek, nem minden esetben mutatnak valódi elkötelezettséget a probléma felszámolására.

Bangladesben a lányok 65 százaléka megy férjhez 18 éves kora előtt. A közel 50 milliós ország miniszterelnök asszonya, Sheikh Hasina ígérete szerint 2021-re már egy lánynak sem kell 15 éves kora előtt férjhez mennie, és a 18 év alatt házasodók száma is csökkenni fog, legalább a harmadával. A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a muszlim vallású miniszterelnök asszony eddig semmit sem tett ezért, sőt: a törvényben kikötött – ám általánosan semmibe vett – 18 éves korhatárt is leszállította 16 évre. Ezért felhívást intéztek a bangladesi kormányhoz, hogy térjenek vissza a törvény korábbi változatához. Mindeddig azonban nem kaptak választ.

Kérdés, hogy érnek-e valamit is a törvények, amelyeket a társadalom elsöprő többsége nem hajlandó betartani? India példája azt mutatja, hogy igen. India a 17. helyet foglalja el a Girls Not Brides listáján, itt a lányok 47 százaléka megy férjhez 18 éves kora előtt, annak dacára, hogy ez illegális. A törvény és a jogvédő szervezetek azonban lehetőséget nyújtanak a lányoknak, hogy segítséget kérjenek, ha idő előtt férjhez akarják adni őket.

Kriti Bharti gyermekjogi aktivista 2012-ben történelmet írt, amikor először sikerült elérnie egy gyermekházasság érvénytelenítését az ország történelmében. A hozzá forduló Laxmi Sargarát már egyéves korában eljegyezték, és 16 évesen akarták hozzáadni „vőlegényéhez”. Laxmi nagyon félt, mivel hallott egy lányról, aki ugyanebbe a családba került hasonló módon, majd a zaklatások és bántalmazások miatt öngyilkos lett. Ezért Bhartihoz fordult segítségért, és az életkorát bizonyító születési anyakönyvi kivonatával sikerült meghiúsítani a házasságot. Laxmi 19 évesen ment hozzá saját választottjához, és története ma már az iskolai tankönyvekben is szerepel. Azért is fontos, hogy a lányok idejében tiltakozzanak, mert később már nehezen menekülhetnek a rossz házasságból: Indiában bonyolult procedúra a válás, és sok pénzbe kerül.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!