hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Akadémiai szabadság: a népirtás is belefér?
Közéleti vita indult cikkünk nyomán

2015. 06. 11.
Közleményben reagált a Közép-Európai Egyetem (CEU) a lapunkban megjelent írásra (Aka­dé­miai intifáda a CEU-n. Hetek, 2015. június 5.). Ebben bővebben is kifejtik korábbi álláspontjukat, amit a Hetek már ismer­tetett. Természetesen jobb lett volna, ha az egye­­tem nem zárja be az ajtót, és teret ad a nyilvános és egyidejű vitának, de örülünk, hogy cikkünk nyomán – mint írják – a CEU-n belül is vita indult, mint ahogy örülünk annak is, hogy az ügyről számos ismert értelmiségi kifejtette álláspontját.

„A CEU tisztában van vele, hogy Joseph Massad tett Izrael Állam eltörlésére vonatkozó kijelentéseket a múltban. A CEU határozottan elítél és elutasít minden, Izrael Állam eltörlésére vonatkozó véleményt. Az ilyen vélemények különösen visszataszítóak az antiszemitizmus örökségének és napjainkban tapasztalható megnyilvánulásainak fényében. A békés párbeszéd és a kritikus gondolkodás mellett elkötelezett egyetemként hisszük, hogy a béketárgyalások jelentik a megfelelő megoldást az izraeli–palesztin konfliktus rendezésére” – írja az egyetem lapunkhoz eljuttatott levelében.

A magunk részéről teljesen egyet­értünk: Massad professzor nézetei valóban „különösen visszataszítóak”, hiszen nem egyszerű gyűlöletbeszéd­ről vagy holokauszt-tagadásról van szó. A CEU vendégelőadója ugyanis nem csupán passzív módon reméli Izrael megszüntetését, hanem ennek érdekében támogatja a zsidó állam elleni erőszakot is. Minderről ráadásul a professzor nem valamikor a távoli múltban, hanem – mint megírtuk – a 2015. május 14-én az Elektronikus Intifáda (Electronic Intifada) című, zsidók és Izrael elleni gyűlöletet hirdető portálon megjelent cikkében értekezik. Beszélgettünk az előadáson részt vevő magyar és külföldi diákokkal, akik egyértelműen állították: Massad a CEU-n tartott zártkörű beszélgetésen nemcsak az Izraellel kapcsolatos nézeteit tárta fel, de felsorolta „a nemzetközi zsidó lobbi” tagjait is, akik szerinte az európai közvéleményt befolyásolják, például Nicolas Sarkozy volt francia elnököt.

A CEU ugyanakkor megerősíti, hogy helyénvalónak tartja Massad vendégszereplését, mind a nyilvános, mind pedig a szintén az egyetemen tartott zártkörű rendezvény esetében is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!