hetilap

Hetek hetilap vásárlás
50 éves A muzsika hangja
Egy legendás film a hűségről, a családról és a náci megszállásról

2015. 06. 20.
A musicalklasszikust ötven éve mutatták be. A múlt századi vészkorszak küszöbén játszódik az amerikai mozi, a főszerepek-ben brit és kanadai sztárszínészekkel. Az emlékezetes zárószínben az életrevaló és öntudatos osztrák család dalolva és angolosan távozik a náci birodalom nyomasztó árnya elől Svájc felé. Az évtizedek óta elnyűhetetlennek bizonyuló zenés film alapja valós történet, s nem csak gyereknaphoz nyújt családi filmélményt.

A zenés dráma 1965-ben öt Oscar-szobrot gyűjtött be, köztük a legjobb film, rendezés és zene díját. A musicalek ebben az időszakban fénykorukat élték: az előző évben a My Fair Lady győzedelmeskedett, méghozzá a Mary Poppins felett, amelyben – csakúgy, mint

A muzsika hangjában – szintén Julie Andrewsé volt a fő­szerep. El is vitte a legjobb női főszereplőnek járó Oscart,  a következő év­ben azonban nem duplázhatott A mu­zsika hangjával. 1964-ben Audrey Hepburnt nem merték jelölni, mivel széles körben helytelenítették, hogy a My Fair Lady főszerepét nem Andrews kapta, aki amúgy a Broad­wayn már jó ideje színpadi formálója volt Eliza szerepének. (Ráadásul Hepburn, bár alakítása emlékezetes volt, nem saját maga énekelt.) Mindenesetre A muzsika hangja közönségsikere már félszáz éve vitathatatlan: minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként jegyzik, kiváló művészek együttműködésének máig élvezettel fogyasztható gyümölcse.

Robert Wise rendező a West Side Story­val már jól vizsgázott a musical műfajban, mi több: alkotói palettáján a sci-fi, a western vagy éppen a pszicho-horror is megfért. Mesterien bánt a színekkel, s ez minden bizonnyal segítségére volt abban, hogy a több éve színpadon futó da­rabot sikerrel vigye mozivászonra. A film lenyűgöző képi világa úgy kezdődik és zárul, ahogyan az égből a mindent látó tekin­tet simogatóan végigfut a természetes és az ember alkotta tájon – a film nagytotáljainak máig hasznát veszi az osztrák országimázs és a történet helyszínét adó város, Salzburg is. A történet pedig mindaddig számot tarthat a nézői érdeklődésre, amíg az emberi érzés, a gyerekek, a család szeretete vagy a zene része a földi életnek, vagy éppen amíg a nácizmus borzalmairól beszélni lehet és kell – idestova hetven éve. A történelmi vetület miatt is több ez, mint szórakoztató családi mozi, remek karakterekkel és fülbemászó dallamokkal.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!