hetilap

Hetek hetilap vásárlás
The Washington Post
Nincs szükség kulturális egyházra

2015. 06. 20.
Mint beszámoltunk róla (Változó korban Amerika. Hetek, 2015. május 22.), pünkösd előtt olyan közvélemény-kutatás jelent meg Amerikában, ami a keresztény hit visszaszorulását jelzi: 78 százalékról 70 százalékra csökkent a magukat kereszténynek vallók aránya, miközben az emberek 23 százaléka állítja, hogy semmilyen valláshoz nem kötődik. A csökkenés szinte minden felekezetet érint, az evangéliumi keresztények az egyedüli csoport, akik tartották magukat. Michael Gerson vezető publicista – korábban George W. Bush elnök szövegírója – Az alkalmi kereszténység vége című írásban értékelte a felmérést, ezt közöljük a The Washington Postból.

Tacitus, római történész így ír Néró keresztényüldözéséről: „Sportot űztek a halálukból: vadállatok bőrébe bújtatták, és széttépették őket kutyákkal, keresztre feszítették, felgyújtották őket, hogy amikor a nap lenyugszik, ők legyenek az esti világítás.”

A Pew Research Center legutóbbi jelentése Amerika vallási térképéről a keresztények számára ennél jobb hír volt, szemben azzal, amit olvasni és hallani lehetett. Egy szalagcímben az állt: „Is Christianity in America Doomed?” (Menthetetlen az amerikai kereszténység?), pedig a lakosság 71 százaléka ezt a vallást követi a mai napig.

A hívők számának 2007 és 2014 közötti csökkenése főleg a római katolikusokat és a főáramú protestánsokat érintette, illetve azokat, akik kevésbé szorosan kapcsolódtak valamilyen valláshoz. Az evangéliumi keresztények száma közel változatlan maradt, ami szokatlan láncreakciót indított el. A szekuláris kommentárok üdvözölték a kereszténység visszaszorulását, több konzervatív keresztény pedig örült a liberális teológia térvesztésének. Ez utóbbi régi ellenszenvről tanúskodik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!