hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Térkép” a magyar választókról
Nagyobb bajban lehet a baloldal, mint gondoltuk

2015. 06. 11.
Lassan, de biztosan folyik egy generációváltás a hazai politikai életben, mivel az MSZP-nek a 60 év alattiak körében  nincs kimutatható támogatottsága – erősíti meg a Policy Solution legfrissebb tanulmánya. Régióbeli sajátosság, hogy a munkásosztály többsége jobboldali beállítottságú, a felső középosztálybeli elit viszont inkább baloldali. Ugyanakkor a legszegényebbek és a középosztálybeliek adják a leginkább apolitikus csoportokat ma Magyarországon.

Lassan egy évtizede nem érti a baloldal a saját szavazóinak mozgatórugóit és értékrendjét, míg a Jobbik és a Fidesz sokkal inkább képes a hagyományosan baloldalinak tartott társadalmi csoportokat megszólítani – állítja Boros Tamás, a Policy Solutions stratégiai igazgatója a Politikai osztálylétszám című friss tanulmány bevezetőjében. Az elemzés jellegzetes társadalmi-kulturális jegyek mentén igyekszik meghatározni a pártokhoz köthető szavazói csoportokat, a GfK 2014. tavaszi kutatási adatait alapul véve.

Minden másképp van

Közhely, hogy a modern kori munkásosztály hagyományosan baloldalinak, a középosztály jobboldali beállítottságúnak számított. A 2010-es évek Magyarországán viszont fordított a helyzet: a magukat a munkásosztályhoz sorolók inkább jobboldaliak, míg a felső középosztálybeli elit inkább baloldali beállítottságú. Kutatók szerint ez tipikus kelet-európai sajátosság, aminek egyik oka, hogy a baloldaliságot sokáig a szocialista múlthoz való viszony határozta meg, ami az idősebb korosztályban ma is jellemző.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!