hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2016. 07. 15. (XX/28) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Olasz bankválság fenyegeti az eurózónát

Hullámokban érkezik a Brexit negatív hatása az európai pénzpiacokra: a bizonytalanság először Olaszországban hozott felszínre olyan régóta húzódó súlyos problémákat, amelyek akár egy második Görögországot is csinálhatnak a napfényes Itáliából.

Vérengzéssé durvuló faji feszültségek Amerikában

Törésponthoz közelítenek a faji feszültségek az Egyesült Államokban. Múlt hétvégén több városban is tüntetések voltak két afroamerikai férfi halála miatt, akiket rendőrök lőttek agyon Louisiana és Minnesota államokban. A demonstrációk egyes helyeken rendbontásokba torkollottak. A texasi Dallas viszont vérengzés helyszínévé vált, miután egy fegyveres, aki korábban az amerikai hadseregben is szolgált, öt rendőrt ölt meg.

NATO-üzenet Moszkvának

A berlini fal leomlása óta a legnagyobb NATO-csúcstalálkozóra került sor múlt hétvégén Varsóban. A kétnapos tanácskozáson a legfontosabb döntés a keleti területek orosz fenyegetéssel szembeni megerősítésére vonatkozó megállapodás volt. A szervezet 2017-től négy zászlóaljat állomásoztat rotációs rendszerben Lengyel­országban és a balti államokban. Az üzenet pedig Moszkva elrettentése, és annak demonstrálása, hogy a Brexit ellenére az EU, illetve a NATO továbbra is egységes és szorosan együttműködik.

Keresztényellenes orosz terrortörvény

Valószínűleg a Szovjetunió szétesése utáni korszak legkártékonyabb törvényét fogadta el az orosz törvényhozás a közelmúltban, és az egyébként több ponton alkotmányba ütköző csomagot az elnök a múlt héten alá is írta. A „terrorellenes” intézkedések lényege a totális megfigyelés és a polgári szabadságjogok teljes leépítése, többek között a vallásszabadság egyik fontos eleme, a missziós tevékenység betiltásával.

Az új Vaslady? - Thatcherhöz hasonlítják Theresa Mayt

Theresa May brit konzervatív párti képviselő váltotta a posztjáról lemondó David Cameront a miniszterelnöki székben szerdán. Az eddigi belügyminiszter a Brexit sikeres levezénylését és az egység megteremtését ígéri.

Sanders beállt Clinton mögé - Erősítés balról

Bernie Sanders vermonti szenátor a héten bejelentette, hogy támogatja Hillary Clintont, a Demokrata Párt elnökjelöltjét – ez tovább erősítheti a „papíron” jelenleg esélyesebb volt külügyminiszter kampányát. Ugyanakkor Clinton e-mail botránya a republikánus jelölt, Donald Trump malmára hajthatja a vizet.

Dallas után, Trump előtt - Kérdések a rendőrgyilkosságok nyomán

A dallasi rendőrgyilkosságok nyomán felmerült a kérdés, reális veszélyt jelent-e, hogy polgárháború tör ki az Egyesült Államokban. Arról azonban kevés szó esik, hogy mire számíthat Amerika, ha novemberben Donald Trump nyeri az elnökválasztást.

Belföld

Fesztivál. Kultúra?

„A barátommal kiültünk a partra, mellettünk a tizenéves lányok négykézláb hánytak. Egy 30-40 körüli férfi pedig annyira kész volt, hogy ott feküdt a földön a tömegben. Sokan fotóz­kodtak is vele” – számolt be „élményeiről” a Heteknek a Balaton Sound egyik résztvevője. A fesztiválokon nem csak a backstage-ekben fordulnak elő komoly aggodalomra okot adó jelenetek – bár, ami Zamárdiban történt, arra még a koncert­ipar „sokat látott” szereplői is felkapták a fejüket.

Háború a Ligetért

Egyeztetésre hívja az érintetteket a Városliget átépítéséről Baán László, a 250 milliárd forintos projekt miniszteri biztosa. A gesztus értékét némiképp csökkenti, hogy az egyeztetés azt követően jutott Baán eszébe, hogy már elfogadták az átépítés tervét, és hogy a Ligetvédő civilek több hónapos tiltakozássorozata a múlt héten fizikai összetűzésbe torkollott a rendőrséggel és a közéletben gyakran feltűnő kigyúrt őrző-védőkkel.

Mit jelent az új kormányzati modell?

A miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a jövőben két kormánykabinet fog működni (gazdasági és stratégiai). A miniszter szerint ezek a testületek nem informálisak lesznek, hanem valódi döntési jogosultsággal bírnak majd. Lázár János bejelentése alapján a miniszterelnök elégedetlen volt a kormányzati mechanizmus hatékonyságával, emiatt kellett változtatni. A Policy Agenda elemzése.

Hit és értékek

A túlvilágba nyitott kaput a CERN?

Egy különös viharról készült videofelvétel hívta fel a figyelmet a világ legnagyobb fizikai kísérleti laboratóriumában indult kísérletsorozatra. A nemzetközi CERN kutatóközpontnak a francia-svájci határra épült óriás hadronütköztetője felett a felhők és villámok bizarr képe egy fantasy film jelenete is lehetne. A vihar egybeesett az AWAKE elnevezésű kísérlet kezdetével, amelyről a CERN kutatási igazgatója azt állította, hogy segítségével eddig ismeretlen dimenziókba nyerhetünk belépést. „Ezen a kapun beléphet hozzánk valami, vagy mi küldhetünk át valamit ezen keresztül” – mondta Sergio Bertolucci. Korábban Steven Hawking fizikus figyelmeztetett arra, hogy a hadronütköztető olyan miniatűr fekete lyukat hozhat létre, ami az egész univerzum stabilitását veszélyezteti. Vajon pusztán fizikai kísérletek zajlanak a CERN égisze alatt, vagy a projekt a természetfeletti világgal való kapcsolatteremtést is keresi?

HÁTTÉR

A DUNÁNTÚL OROSZLÁNJA

Várpalota legendás várkapitányának felvidéki nemesi felmenői voltak, ősei között több híres-neves vitézt tartanak számon, apja és nagyapja egyaránt szerzett érdemeket a török elleni küzdelmekben. Nem volt tehát kérdés, hogy Thury György is katonai pályára lépjen. Korai éveit olyannyira lekötötte a lovaglás és a hadviselés technikáinak elsajátítása, hogy még írni-olvasni sem tanult meg, a későbbi években is deákja segítségével kommunikált távolabb élő kortársaival.

Támadás alatt a házasság és a család

Egyhangúlag kinyilvánította az Emberi Jogok Európai Bírósága, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezménye nem ismeri az azonos neműek „házassághoz való jogát”. Az európaiak szerencséjére ugyanis az Egyezmény kifejezetten nevesíti a két különnemű személyt: a férfit és nőt a házasságkötés és a családalapítás alanyaként.

„Migránsokkal” kezelnék a munkaerőhiányt

A válságossá váló hazai szakemberhiány megoldására 250 ezer „kulturálisan beilleszthető, szakképzett munkaerő” EU-n kívüli országokból való bevonását javasolta a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége. Bírálók szerint a versenyszféra munkaerőhiányát első körben a hazai munkanélküliség felszámolásával kellene megoldani, ráadásul a javaslat ellentmond a kormány migránsellenes poli­tikájának.

A Tesla-balesetek és a második mesterterv

Az utóbbi hetekben egyre jobban szorongatják az elektromosautó-gyártó Teslát az önvezető rendszerének balesetei miatt. Úgy tűnik azonban, hogy Elon Musk a támadások kereszttüzében is inkább előre próbál menekülni.

Németország versenyhátrányban a 4. ipari forradalomban

Az ipari termelés és benne különösen az autóipar mára igazi fordulóponthoz érkezett. A digitális technológia alkalmazása jelentős előnyökhöz juttathatja az újonnan piacra lépő válla­latokat. Ha viszont Németország lemarad ebben a versenyben, az egész Európát hátrányosan érintheti. A tét 110 milliárd euró.

A Vatikánnal és a maffiával is „megvívna” Róma polgármesterasszonya

Virginia Raggi, az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) jelöltje lett Róma első női főpolgármestere a múlt hónapban tartott olaszországi helyhatósági választások második fordulójában. Raggi nem csupán az örök város történelmének első női polgármestere, de a maga 37 éves korával egyben az eddigi legfiatalabb is. Az 5 Csillag Mozgalom ideológiája a nemzeti konzervativizmus, a jobboldali populizmus, az e-demokrácia, az euroszkepticizmus, a nagypárt- és a bevándorlásellenesség keveréke.

Európa leszorulhat a világtérképről

Demény Pál demográfusnak a – nem éppen a mainstreamhez illeszkedő – elképzelése szerint az életszínvonal javulásával nem feltétlenül gyarapodik az emberiség, mivel az emberek gyermekvállalás helyett egyre inkább az anyagi jólétük növelése mellett döntenek. A világhírű szakember, aki nem híve sem az erőszakos beavatkozásoknak, sem a hatástalan szakpolitikáknak, radikálisnak tűnő javaslataival társadalmi vitát szeretne generálni a világ népesedésének égető kérdéseit illetően, melyeket uniós szinten mindmáig meglehetős közöny övez – derült ki a szerző napokban megjelent tanulmánykötetének a bemutatóján.

Interjú a zsidómentő Carl Lutz fogadott lányával

Csak egyetlen mondatot tudott magyarul, Carl Lutz diplomataként mégis magyar zsidók tízezreit mentette meg a vészkorszak idején bravúros hivatali trükkökkel és bátor megjelenésével. Hazája, Svájc élete során nem ismerte el ezért, sőt, inkább megfedte. Nem mindennapi történetéről Agnes Hirschi, Lutz fogadott lánya beszélt a Hit Rádiónak és a Heteknek.

Megváltozott vagy sem Magyarország?

Az amerikai The Algemeiner július 7-én közölte szerkesztőnk cikkét, amelyben a lap Magyarországgal kapcsolatos állításaira reagált. (Morvay Péter cikkének magyar fordítása a Hetek múlt heti, július 8-ai számában jelent meg). A New York-i lap The Algemeiner és a zsidó média téved Magyarországról címmel közölte az írást, amely nyomán nemzetközi vita is indult arról, vajon változott-e Magyarország az antiszemitizmus szempontjából, és ha igen, milyen irányba.

KÁVÉSZÜNET

Palócföld vonzásában

A nyaralás nemcsak azért fontos, hogy kiszakadjunk a hétköznapok egyhangú körforgásából, hanem azért is, hogy minőségi időt töltsünk szeretteinkkel. Ehhez a legfontosabb, hogy olyan helyszínt találjunk, amely értéket, nyugalmat közvetít a pihenés, és a kikapcsolódás mellett. Most a fővároshoz közeli Palócföld, vagy ahogy ők ejtik: Pálócföld szépségei között szemezgetünk.

Újrahasznosítás a filmvásznon

Ma már nem lepődünk meg, ha Hollywoodban fognak egy egykori sikerfilmet és újjáélesztik. A régi történetet ilyenkor vagy elölről kezdik (újra elkészítik ugyanazt a filmet, csak modern technikával, új színészekkel); vagy azt tárgyalják, hogy mi is történt az eredeti történet előtt; vagy nemes egyszerűséggel ott folytatják, ahol az eredeti szál abbamaradt.

A velencei lagúnák legendás szigetvilága

Egy észak-olaszországi nyaralás során általában nem hagyjuk ki a romantika fővárosának tartott Velencét – amely kétségkívül a Föld egyik legszebb városa –, ám a lagúnák jóval csendesebb szigetei is felfedezésre méltók: Muranón üvegfúvó mesterek látványos munkáival ismerkedhetünk, míg a festői színekben pompázó Burano ódon házai között a híres csipke készítésébe nyerhetünk bepillantást. Hemingway régi kedvenc búvóhelye, Torcello pedig még ezeknél is nyugisabb sziget. Ráadásul itt a Lido is! Ami biztos: nincs túl messze (6-7 órás autóút), kulturális látnivalókban gazdag, természeti szépségekkel áldott, klasszak a strandok, sőt a kulináris élvezetek is adottak.

Wigner Jenő, az atomfizika korszakos zsenije

Kultúránk bűnt követ el szemünket eltakarva annak tudomásul vétele elől, hogy senki sem lesz közülünk itt mindig. Így nem készülünk fel az elkerülhetetlen utolsó órára, nem veszünk tudomást arról, hogy miután békésen leéltük életünket, az a mód, ahogy meghalunk – a rossz ellen küzdve-e, vagy barátainkat cserbenhagyva és tőlük is cserbenhagyottan, ellenségeinknek kiszolgáltatottan –, döntő elem az egész élet sikerének megítélésében.

Boldogok a sajtkészítők

Az esztenákról sokan nem is hallottak, pedig ma is fontos szerepük van az erdélyi állattenyésztésben és a lassan tért hódító kistermelői piacokon. A télen megközelíthetetlen hegyi legelők nyári szállásai praktikusak: nem kell mindennap hazajárni a jószággal, itt fejik az állatokat, és készítik a különböző tejtermékeket. Az esztenán lakik tavasztól őszig a pásztor is, ugyanúgy élve mindennapjait, mint sok évszázaddal ezelőtt. Erdélyben ma is sok ilyen nyári szállás van, egyikükön Moldovan Matei gazda tereli jószágait. Elzárva él itt mindentől, de boldogan készíti sajtjait.

A patinás Devon

Ismerős a beletörődő sóhaj, hogy a dicső Nagy-Britannia már nem a régi? Hogy a multikulturális országban már alig találni tősgyökeres brit állampolgárokat? Talán mégis van remény: a letűnt korok szépségét és hagyományos értékeit őrző Devonban, Anglia egyik legautentikusabb megyéjében jártunk.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!