hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fesztivál. Kultúra?
A koncertipar sötét oldala

2016. 07. 14.
„A barátommal kiültünk a partra, mellettünk a tizenéves lányok négykézláb hánytak. Egy 30-40 körüli férfi pedig annyira kész volt, hogy ott feküdt a földön a tömegben. Sokan fotóz­kodtak is vele” – számolt be „élményeiről” a Heteknek a Balaton Sound egyik résztvevője. A fesztiválokon nem csak a backstage-ekben fordulnak elő komoly aggodalomra okot adó jelenetek – bár, ami Zamárdiban történt, arra még a koncert­ipar „sokat látott” szereplői is felkapták a fejüket.

A rendőrség mobiltelefonos felvételek vizsgálatától remél előrelépést abban a nyomozásban, amely azt hivatott kideríteni, hogy mi történt pontosan a kanadai DVBBS („dábsz”) nevű for­máció öltözőjében a Balaton Sound fesztiválon. Szemtanúk beszámolójára alapuló sajtóhírek szerint a két huszonéves DJ (Chris és Alex van den Hoef) már a koncert közben rámutatott a közönség soraiban hat lányra, akiket segítőik előbb a színpadra, majd a backstage-be kísértek. Az Index informátora szerint ott előbb egy (bontatlan) üveg vodkát tettek eléjük, ami gyorsan kiürült, majd egyikük kért az egyik fellépő füves cigijéből. Ennek kapcsán hívták be az öltözőbe, ahová a többiek is követték. Hamarosan két lány – láthatóan dülön­gélve – elhagyta a helyiséget, majd harmadik társuk is követte őket. Amikor vissza akart menni, hogy kihozzon valakit a bent maradtak közül, már nem engedték be. A szemtanú szerint a többiek közül ketten még kitántorogtak – egyikük rémült volt és sírt –, a harmadik lányra azonban már eszméletlen állapotban találtak rá – ekkorra azonban a DJ-k már elhagyták a helyszínt. Az egyik lány barátainak elmondása szerint az öltözőben feles pohárból kínálták a rajongókat egy ismeretlen itallal – a feltételezések szerint gina lehetett benne. Ezt a rendőrség hivatott kideríteni a drogfogyasztás kapcsán indult eljárás keretében (ami arra utal, hogy a szexuális erőszak gyanúja nem merült fel). Miután a zenekart a repülőtéren feltartóztatták, négy férfit állítottak elő, akiknél kábítószergyanús anyagot találtak. Hármuk esetében a kábítószergyorsteszt pozitív eredményt jelzett.

Az eset kapcsán egy koncertiparra rálátó vállalkozó arra hívta fel a Hetek figyelmét, hogy bár ez az eset kirívó, azon senki sem lepődik meg, ha a fesztiválokon fellépő sztárok a hangosítás, illetve a kényelmi szolgáltatások mellett azt is előre kikötik, hogy mennyi és milyen adottságú lányokat szeretnének a backstage-ben „vendégül látni”. „Néha egészen extrém kívánságokkal is lehet találkozni. Az adott évjáratú whisky, az oxigénsátor mellett, van, aki az M&M’s csokit is megrendeli, de úgy, hogy abból a barna szemek legyenek kiválogatva, mert azokat nem szereti. És persze a lányok mellett van, aki a fiúkat is preferálja. Ráadásul mindezt a szerződésben akár írásba is foglalják” – jegyezte meg forrásunk. Hozzátette: az is igaz, hogy sok esetben a zenészeknek semmiféle erőfeszítést nem kell tenniük, a rajongók közül többen is felajánlkoznak egy-egy légyottra – és ez akár egy vidéki falunapon is megtörténik „nóném” zenekarok tagjaival. Ezért számára kérdés, hogy a kanadai DJ-k – ha valóban így történt – vajon miért drogozták be az egyébként is „lelkes” lányokat. Utalt ugyanakkor arra, hogy nemcsak a zenekarok, hanem a fesztiválozók felelősségét – vagy inkább felelőtlenségét – is érdemes felvetni, hiszen egyre többen összekeverik a szórakozást a „filmszakadásig” erőltetett ivással és/vagy drogozással.

A Hetek által megkeresett népszerű magyar zenekarok, illetve menedzsereik – talán nem meglepő módon – visszafogottan értékelték a Blaton Soundon történteket. „Az adott zenekartól, előadótól függ, hogy ki mennyire engedi magához a rajongókat, és velük milyen messzire megy el. Ha engeded, hogy rád másszanak, akkor rád is fognak. Meg kell húzni az egészséges határvonalat előadó és rajongó között” – mondta egyikük. „Változó, hogy kik mekkora bulit tartanak a backstage-ben. El lehet képzelni a legdurvább VIP-partit, de lehet teljesen normális és nyugodt is a hangulat” – jegyezte meg egy másik zenész, aki szerint különösen az elektronikus zenei világra jellemző, hogy az öltöző környékén vannak dílerek, és „bármi megtörténhet”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!