hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fesztivál. Kultúra?
A koncertipar sötét oldala

2016. 07. 14.
„A barátommal kiültünk a partra, mellettünk a tizenéves lányok négykézláb hánytak. Egy 30-40 körüli férfi pedig annyira kész volt, hogy ott feküdt a földön a tömegben. Sokan fotóz­kodtak is vele” – számolt be „élményeiről” a Heteknek a Balaton Sound egyik résztvevője. A fesztiválokon nem csak a backstage-ekben fordulnak elő komoly aggodalomra okot adó jelenetek – bár, ami Zamárdiban történt, arra még a koncert­ipar „sokat látott” szereplői is felkapták a fejüket.

A rendőrség mobiltelefonos felvételek vizsgálatától remél előrelépést abban a nyomozásban, amely azt hivatott kideríteni, hogy mi történt pontosan a kanadai DVBBS („dábsz”) nevű for­máció öltözőjében a Balaton Sound fesztiválon. Szemtanúk beszámolójára alapuló sajtóhírek szerint a két huszonéves DJ (Chris és Alex van den Hoef) már a koncert közben rámutatott a közönség soraiban hat lányra, akiket segítőik előbb a színpadra, majd a backstage-be kísértek. Az Index informátora szerint ott előbb egy (bontatlan) üveg vodkát tettek eléjük, ami gyorsan kiürült, majd egyikük kért az egyik fellépő füves cigijéből. Ennek kapcsán hívták be az öltözőbe, ahová a többiek is követték. Hamarosan két lány – láthatóan dülön­gélve – elhagyta a helyiséget, majd harmadik társuk is követte őket. Amikor vissza akart menni, hogy kihozzon valakit a bent maradtak közül, már nem engedték be. A szemtanú szerint a többiek közül ketten még kitántorogtak – egyikük rémült volt és sírt –, a harmadik lányra azonban már eszméletlen állapotban találtak rá – ekkorra azonban a DJ-k már elhagyták a helyszínt. Az egyik lány barátainak elmondása szerint az öltözőben feles pohárból kínálták a rajongókat egy ismeretlen itallal – a feltételezések szerint gina lehetett benne. Ezt a rendőrség hivatott kideríteni a drogfogyasztás kapcsán indult eljárás keretében (ami arra utal, hogy a szexuális erőszak gyanúja nem merült fel). Miután a zenekart a repülőtéren feltartóztatták, négy férfit állítottak elő, akiknél kábítószergyanús anyagot találtak. Hármuk esetében a kábítószergyorsteszt pozitív eredményt jelzett.

Az eset kapcsán egy koncertiparra rálátó vállalkozó arra hívta fel a Hetek figyelmét, hogy bár ez az eset kirívó, azon senki sem lepődik meg, ha a fesztiválokon fellépő sztárok a hangosítás, illetve a kényelmi szolgáltatások mellett azt is előre kikötik, hogy mennyi és milyen adottságú lányokat szeretnének a backstage-ben „vendégül látni”. „Néha egészen extrém kívánságokkal is lehet találkozni. Az adott évjáratú whisky, az oxigénsátor mellett, van, aki az M&M’s csokit is megrendeli, de úgy, hogy abból a barna szemek legyenek kiválogatva, mert azokat nem szereti. És persze a lányok mellett van, aki a fiúkat is preferálja. Ráadásul mindezt a szerződésben akár írásba is foglalják” – jegyezte meg forrásunk. Hozzátette: az is igaz, hogy sok esetben a zenészeknek semmiféle erőfeszítést nem kell tenniük, a rajongók közül többen is felajánlkoznak egy-egy légyottra – és ez akár egy vidéki falunapon is megtörténik „nóném” zenekarok tagjaival. Ezért számára kérdés, hogy a kanadai DJ-k – ha valóban így történt – vajon miért drogozták be az egyébként is „lelkes” lányokat. Utalt ugyanakkor arra, hogy nemcsak a zenekarok, hanem a fesztiválozók felelősségét – vagy inkább felelőtlenségét – is érdemes felvetni, hiszen egyre többen összekeverik a szórakozást a „filmszakadásig” erőltetett ivással és/vagy drogozással.

A Hetek által megkeresett népszerű magyar zenekarok, illetve menedzsereik – talán nem meglepő módon – visszafogottan értékelték a Blaton Soundon történteket. „Az adott zenekartól, előadótól függ, hogy ki mennyire engedi magához a rajongókat, és velük milyen messzire megy el. Ha engeded, hogy rád másszanak, akkor rád is fognak. Meg kell húzni az egészséges határvonalat előadó és rajongó között” – mondta egyikük. „Változó, hogy kik mekkora bulit tartanak a backstage-ben. El lehet képzelni a legdurvább VIP-partit, de lehet teljesen normális és nyugodt is a hangulat” – jegyezte meg egy másik zenész, aki szerint különösen az elektronikus zenei világra jellemző, hogy az öltöző környékén vannak dílerek, és „bármi megtörténhet”.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!