hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A velencei lagúnák legendás szigetvilága

2016. 07. 24.
Egy észak-olaszországi nyaralás során általában nem hagyjuk ki a romantika fővárosának tartott Velencét – amely kétségkívül a Föld egyik legszebb városa –, ám a lagúnák jóval csendesebb szigetei is felfedezésre méltók: Muranón üvegfúvó mesterek látványos munkáival ismerkedhetünk, míg a festői színekben pompázó Burano ódon házai között a híres csipke készítésébe nyerhetünk bepillantást. Hemingway régi kedvenc búvóhelye, Torcello pedig még ezeknél is nyugisabb sziget. Ráadásul itt a Lido is! Ami biztos: nincs túl messze (6-7 órás autóút), kulturális látnivalókban gazdag, természeti szépségekkel áldott, klasszak a strandok, sőt a kulináris élvezetek is adottak.

Jesolótól Chioggia-ig tart a Velencei lagúnák megkapó szigetvilága: keletről az Adriai-tenger határolja, nyugatról a Sile, a Brenta és a Pó folyók táplálják. Az 550 négyzetkilométernyi vízfelület bővelkedik élővilágban, és igen kedvelt hajózási térség. A közlekedés a kis szigetek között rendszeres: akár a Dózse-palota közelében lévő Ponta della Pagliánál is hajóra szállhatunk. A turistákat helyi idegenvezetők kísérik, akik tetszés szerint angol, francia vagy spanyol nyelven ismertetik a látványosságokat. A hajózható útvonalakat a vízben faoszlopok, oszlopcsoportok jelzik, ez az útvonal 15 kilométer széles, de van olyan pont, ahol az 50 kilométert is eléri a vízi út átmérője.

Murano, az „üvegváros”

Az olaszosan élénk vízi forgalomban száguldó vaporettók (vízibuszok) és vízitaxik hullámverése közepette hajózunk be a Velencétől mindössze egy kilométerre fekvő Muranóra, melyet a főcsatorna (Canal Grande) és a három kisebb csatorna öt kis szigetre tagolt. A szigetnek mintegy hatezer lakosa van, akik elsősorban az üvegművességből élnek, persze ez nem volt mindig így. Idegenvezetőnk elmondása alapján: első lakói Padovából menekültek, és többnyire halászatból éltek. Később a velencei patríciusok előszeretettel építettek elegáns villákat és palotákat, így a sziget gyorsan a nemesség közkedvelt nyaralóhelyévé vált.
A 13. század környékén telepítették ide az üvegipart Velencéből, ennek köszönhetően fejlődött jelentős lagúnavárossá. A 14. században kezdődött el az üvegtermékek exportja, a sziget eleinte tükreinek és üveggyöngyeinek köszönhetően vált világhírűvé, később viszont a csillárok váltak a leghíresebb termékévé. Az évszázadok során többféle üvegtípust is kidolgoztak: kedvelt volt a kristályüveg, a zománcozott smalto, a tejüveg, a sokszínű millefiori, illetve a különféle drágakövek üvegből készült utánzatai. Bár a középkorban halállal büntették mindazokat, akik az üveggyártás technikájának titkait kifecsegték, szerencsére ma a legnagyobb élményt mégiscsak az a néhány még működő üvegfúvó műhely jelenti, ahol még meg lehet csodálni a szorgalmas mesterembereket munka közben. Rendkívül érdekes látnivaló, ahogy a szemünk előtt percek alatt születik meg egy-egy gyönyörű, csillogó üvegcsoda. Egyébként rengeteg üzlet van, ahol szuvenírt is lehet vásárolni: a különböző méretű tükröktől kezdve a lámpákon át az ékszerekig.
A világ legnagyobb, mintegy négyezer darabból álló üveggyűjteményét a Museo Vetrarióban csodáljuk meg. A sziget egyéb látnivalóit – az egykori pompájukat mára ódon patinára cserélő palotákat, a sziget délkeleti részén felállított 35 méter magas világítótornyot, valamint a Campo Santo Stefanon álló 19. századi óratornyot –pár órás, kellemes sétával járjuk végig. Útközben a tereken méteres színes üvegcsodák, üvegvirágok szolgálnak állandó háttérdíszletül a szelfikhez.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!