hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Vatikánnal és a maffiával is „megvívna” Róma polgármesterasszonya
Virginia, a bátor

2016. 07. 24.
Virginia Raggi, az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) jelöltje lett Róma első női főpolgármestere a múlt hónapban tartott olaszországi helyhatósági választások második fordulójában. Raggi nem csupán az örök város történelmének első női polgármestere, de a maga 37 éves korával egyben az eddigi legfiatalabb is. Az 5 Csillag Mozgalom ideológiája a nemzeti konzervativizmus, a jobboldali populizmus, az e-demokrácia, az euroszkepticizmus, a nagypárt- és a bevándorlásellenesség keveréke.

Az ismeretlenségből az olasz politikai közéletbe üstökösként berobbanó ügyvédnő magabiztos sikere nyomán (a szavazatok 67 százalékát megszerezve nyert) rögtön a belföldi és nemzetközi közvélemény érdeklődésének középpontjába került. A „Kicsoda Virginia Raggi?” kérdés szinte valamennyi jelentősebb olasz sajtótermék szalagcímei közé bekerült.
A fiatal polgármesterasszony Rómában született és nőtt fel, a város San Giovanni nevű kerületében. Középiskolai tanulmányait a Newton természettudományi szakközépiskolában végezte, majd a Róma Tre Egyetem jogtudományi karán szerzett diplomát. Szakterülete a szellemi tulajdon és az információs jogok. Gyakornoki éveit a Sammarco ügyvédi irodában töltötte, ahol munkatársai között volt az az ügyvéd is, aki korábban ügyfelei között tudhatta Silvio Berlusconit és két társát, a politikus jobbkezének számító Cesare Previtit, akit korrupció miatt ítéltek el, és élete végéig eltiltották a közügyektől, valamint Marcello Dell’Utrit, akit pedig bűnszövetkezettel való kapcsolat miatt helyeztek vád alá. Életének ezt a szakaszát Raggi ellenlábasai természetesen megpróbálták felhasználni az ügyvédnő hiteltelenítésére, valamint arra, hogy bebizonyítsák: a jobboldali Forza Italia mozgalommal szimpatizál. „Ez csak egy újabb hazugság, ami hamar lelepleződik. Az ügyvédeim végre örülnek, hogy valami egyszerű üggyel van dolguk. Csak azt nem értem, miért félnek tőlem ennyire?” – reagált a vádakra Raggi. A valóságban egyébként a politikusasszony inkább a szélsőbaloldalhoz állt közel ebben az időben – exkommunistákból szerveződő mozgalmakat és Fair Trade egyesületeket támogatva.
26 évesen költözött Róma északi részére, ahol azóta is lakik, jelenleg hét­éves kisfiával, Matteóval, nem messze férjétől, Andrea Severini rádiós személyiségtől, aki nem mellesleg szintén az M5S aktivistája. A választási győzelem után Severini „könnyfakasztó” levelet tett közzé, amelyben így fogalmaz: „Tudom, hogy nincs minden rendben köztünk, de hiányzol. Nehéz évek következnek, de mindig melletted leszek. (…) A szemeid beszélnek. Olyan elsöprő voltál, mint az áradó folyó egy oroszlán bátorságával. Egyszerűen, érthetően és nagyon őszintén tudtad elmagyarázni a dolgokat az embereknek. (…) A pártok mindent igyekeztek megtenni, hogy akadályozzanak téged, le akartak húzni az ő szintjükre, hogy azt láttassák, te sem vagy különb náluk. Sarat dobáltak rád, ránk és az éle-tünkre. De nem sikerült nekik, ezért kénytelenek voltak megtanulni a leckét. (…) Ó, és még egy dolog: borzasztóan hiányzol, férjed, Andrea.” A pár mindennek ellenére jelenleg külön él.
Raggi egyébként férje rábeszélésére kezdte látogatni évekkel ezelőtt a Beppe Grillo humorista által alapított M5S találkozóit. Gyermeke születése előtt azonban a politika csak felszínesen érdekelte. Miután azonban megtapasztalta, mekkora kihívás babakocsival Róma városi dzsungelében közlekedni, világmegváltó tervei születtek. 2011-ben ezért hivatalosan is belépett a mozgalomba, és két évre rá már a római városi közgyűlés Julius Caesarról elnevezett palotájának padsorai között találta magát képviselőként.
Mindössze 5 év politikai karriert követően idén február 23-án vált polgármesterjelöltté, miután a Beppe Grillo blog oldalán tartott szavazáson a voksok 45,5 százalékát nyerte el. Épp ez az, amit legtöbben felrónak neki, vagyis a tapasztalatlansága. Kampányának szlogenjét a második köztársaság jelszavai közül választotta, némileg személyre szabva, így lett belőle #CoRAGGIo (az olasz szó jelentése bátorság).
A tapasztalat hiányát pótolandó a „szomszéd kislány” stílusú megjelenését is igyekezett megváltoztatni mini fülbevalók, színes karperecek és visszafogott smink segítségével. Saját bevallása szerint szereti a hegyeket és a búvárkodást, a zenét, a mozit,
a színházat és az irodalmat, valamint a két keréken való száguldást: kerékpáron és motoron egyaránt. Kedvenc könyve pedig A kis herceg.
A kampány során néhány állítása a nemzeti ügyeket illetően meglehetősen homályosra sikerült, mint például annak lehetősége, hogy Olaszország kilépne az eurózónából. A rómaiak mindezek ellenére bizalmat szavaztak neki, és most rajta a sor, hogy bizonyítsa: megvan benne a képesség Róma irányítására.
Ambiciózus ígéretei között szerepelt többek között, hogy forrásokat fog találni a hulladékkezelés racionalizálására, újra fogja tárgyalni Róma adósságállományát, megújítja a közösségi közlekedést és az akadálymentesített közlekedési lehetőségeket, közbeszerzési munkacsoportot állít fel a korrupció megfékezésére, leegyszerűsíti a hivatali ügyintézést digitális technológiára való átállással, újraszervezi a városi rendőrséget, megoldja a romatelepek kérdését, szociálpolitikai beruházásokat hajt végre, és az oktatási épületeket is fejleszteni fogja.
Polgármesterként első feladata ezek közül minden bizonnyal a fővárosra nehezedő 13 milliárd eurós adóssághegy felülvizsgálata lesz. Ennek célja első körben az átláthatóság megteremtése, ezt követően pedig a feltételek újratárgyalása a hitelezőkkel.
Ugyanakkor nem hiányoznak a programjából olyan kezdeményezések sem, amelyeket egyesek a „sebezhető”, míg mások az „extravagáns” jelzőkkel illetnek. Ilyen például a 2024-es olimpiai játékok ellenzése, a mosható pelenkák használatának ösztönzése a városi hulladék csökkentésének érdekében, vagy egy kiegészítő helyi fizetőeszköz bevezetése – a Szardínia szigetén kísérleti jelleggel elindított Sardexhez hasonlóan – a helyi kisvállalkozások versenyképességének erősítésére.
Ami a hitét illeti, saját bevallása szerint katolikus, de nem gyakorolja aktívan a vallást. A Catcholic Herald című angliai katolikus magazin információi szerint Raggi céljai között szerepel a Vatikán ingatlanholdingjainak 250 és 400 millió euró közöttire tehető adóhátralékának behajtása, amely mindeddig elmaradt „az egyháztól való félelem miatt”.
A lap szerint azonban a szándék tettekre váltása kevéssé tűnik valószínűnek, mivel a Vatikán adóügyi státusza úgyszólván nem teljesen tisztázott – és a kérdésben leginkább a lateráni szerződés a meghatározó. Az olasz hatóságok a Vatikán befolyása miatt eddig inkább egy békés egymás mellett élésre törekedtek, hiszen a katolikus egyházzal szemben indított harc csak elvonná a figyelmet a tényleges munkáról, és jelentős szavazatvesztéssel is járhat. A katolikus lap szerint Raggi a szíve mélyén Ferenc pápát is az M5S mozgalom támogatójának gondolja, és talán nem is téved.
Az egyházfő a korábbi demokrata párti polgármestert bevallottan nem szívlelte, Raggival viszont, úgy tűnik, szimpatizál. Sőt, a katolikus várakozások szerint ráadásul Róma „első asszonya” visszavesz majd a kemény hangnemből, és számos elődjéhez hasonlóan hamarosan ő is fel fog bukkanni a város különböző templomaiban, méltatva a Szentatya személyét és tevékenységét.

A legnagyobb kihívások

A The Guardian szerint Virginia Ragginak öt fő kihívással kell szembenéznie Róma polgármestereként. Esetleges eredményei az 5 Csillag Mozgalom számára egyfajta átmenetet jelenthet a protestpárti státuszból a kormányzóképes erő szerepébe – kérdés, hogy ez sikerül-e. A másik kihívás a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelem: nagy próba lesz Raggi számára, hogy a „Fővárosi Maffia” fölött kontrollt tud-e gyakorolni, vagy belebukik ebbe a harcba. Hasonlóan kérdőjeles, hogy a Vatikánnal „meg tud-e birkózni” a 250-400 milliós adótartozás ügyében, vagy saját ellenségévé teszi a katolikus egyházat. Kulcsmomentum lehet az is, hogy ellenzi a 2024-es olimpia római rendezését, mondván, a mindennapi élet problémáit nem lehet elhanyagolni a grandiózus álmok miatt – ezzel nyíltan szembe megy az olimpia mellett kampányoló Matteo Renzi miniszterelnökkel.  És végül: nőként kell bizonyítania egy férfiak által dominált közegben. Ha sikerrel jár, az a politikában és a gazdasági életben is előrelépést jelenthet a nemek egyenlősége szempontjából.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!