hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Háború a Ligetért
Egyeztetésre hívja az érintetteket Baán László

2016. 07. 14.
Egyeztetésre hívja az érintetteket a Városliget átépítéséről Baán László, a 250 milliárd forintos projekt miniszteri biztosa. A gesztus értékét némiképp csökkenti, hogy az egyeztetés azt követően jutott Baán eszébe, hogy már elfogadták az átépítés tervét, és hogy a Ligetvédő civilek több hónapos tiltakozássorozata a múlt héten fizikai összetűzésbe torkollott a rendőrséggel és a közéletben gyakran feltűnő kigyúrt őrző-védőkkel.

A Liget Budapest Projekt a Városliget átfogó megújítását célzó fejlesztéssorozat összefoglaló neve. A 2019-re megvalósítandó állami beruházás során az ígéret szerint megnő a park zöldfelülete, a terület új kikapcsolódási lehetőségekkel, például futópályával gazdagodik, átalakítják a közlekedést, fejlesztik az Állatkertet, és felépül egy öt intézményből álló új múzeumi negyed is.

A magukat Ligetvédőknek nevező civilek és több szakmai szervezet hónapok óta tiltakoznak a beruházás ellen: több tucat aktivista beköltözött a Ligetben található egykori Hungexpo épületeibe, illetve az ezen a területen üzemeltetett Kertem nevű szórakozóhelyre. Egy héttel ezelőtt felgyorsultak az események: a VIII. kerületi jegyző birtokvédelmi határozatot adott ki, a rendőrség pedig erre hivatkozva megjelent, és egyesével kivezette a lerobbant telken élő ligetvédő civileket. Voltak, akik az egyik épület tetején úgynevezett betoncsapdába zárták magukat, őket különféle vasvágó eszközökkel kellett kiszabadítani, majd kivinni az utcára.

A kormánypárti sajtó drogos hippiknek állította be a civileket, amiben –  kis részben – akár lehet is igazság. A Liget beépítése ellen tiltakozók nagy része azonban a városi középosztályhoz tartozik, amint ez az aznap esti tüntetésen is egyértelműen látszott. A munkálatok ellen tüntető tömegben – jelenleg a lerobbant épületek bontása zajlik – számos ismert közéleti arc bukkant fel: Rényi András művészettörténész, Mécs Imre, Tamás Gáspár Miklós, Lukács András geofizikus, a Levegő munkacsoport elnöke, Lányi András filozófus. Bródy János raklapra állva énekelt el néhány dalt, Galkó Balázs szavalt, majd közös versmondásra invitálta a kétezres tömeget. A kerítésen belül álldogáló kigyúrt kopaszok meglehetősen nagy kontrasztot képeztek. Amikor a demonstrálók közül néhányan elkezdték bedönteni a Kertem kerítéséhez állított forgácslapokat, elszabadultak az indulatok. A reggel óta a Ligetben várakozó rohamrendőrök vezetője távozásra szólította fel a demonstrálókat, a könnygázzal is felszerelt egyenruhások pedig felsorakoztak az oszlatáshoz.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!