hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A patinás Devon
Mozaikok Délnyugat-Anglia regényes megyéjéről

2016. 07. 24.
Ismerős a beletörődő sóhaj, hogy a dicső Nagy-Britannia már nem a régi? Hogy a multikulturális országban már alig találni tősgyökeres brit állampolgárokat? Talán mégis van remény: a letűnt korok szépségét és hagyományos értékeit őrző Devonban, Anglia egyik legautentikusabb megyéjében jártunk.

Észak gyöngyszemei

Clovelly valóságos kis ékszerdoboz Devon, régies nevén Devonshire észak-nyugati partjainál. A pár száz fős halászfalu a 13. század óta magántulajdonban áll, mindösszesen három család között cserélve gazdát; így maradhatott meg régies bája. A település keskeny és meredek macskaköves utcáin nem járnak autók és biciklik sem. Régen a halászok termetes fogásait szamarak juttatták fel a dombtetőre, míg ma a helyiek fatalpú szánon viszik házhoz nagybevásárlásaik súlyos szatyrait, vagy juttatnak célba egy-egy új bútordarabot. A faluban egy szálloda és két fogadó mellett megannyi ajándékbolt található, amelyeket a helyiek üzemeltetnek.
A The Cottage Tea Rooms eredeti devoni recept alapján készült cream tea-vel várja vendégeit csodálatos panorámás kilátást nyújtó teraszán. Az anekdota szerint Cornwall és Devon, Anglia két legnyugatibb megyéje között a mai napig tart a vita, hogy a scone-ra, azaz a tea mellé kínált porhanyós süteményre előbb a lekvár vagy a clotted cream­nek nevezett tejes krém kerüljön-e. A jellegzetesen nyugat-angliai csemegével ma már az egész országban találkozhatunk. Clovellytől északra található Ilfracombe, ahol a Viktória királynő által építtetett barlangfürdők a mai napig működnek. Az örökzöld növényzettel, a dús pázsit borította dombokkal és a vég­telen óceán látványával üdítő módon harmonizálnak a város viktoriánus épületei. Itt található egy kis dombtetőn Anglia legapróbb kápolnája, a St. Nicholas Chapel, amely 1321-ben épült. A tetején ma is üzemel a világítótorony, amelyet az ország legrégebbijének mondanak.

Sziklameredélyek és homokos partok

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!