hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A DUNÁNTÚL OROSZLÁNJA

2017. 06. 17.
Várpalota legendás várkapitányának felvidéki nemesi felmenői voltak, ősei között több híres-neves vitézt tartanak számon, apja és nagyapja egyaránt szerzett érdemeket a török elleni küzdelmekben. Nem volt tehát kérdés, hogy Thury György is katonai pályára lépjen. Korai éveit olyannyira lekötötte a lovaglás és a hadviselés technikáinak elsajátítása, hogy még írni-olvasni sem tanult meg, a későbbi években is deákja segítségével kommunikált távolabb élő kortársaival.

Pályája folyamatosan emelkedett felfelé, huszonévesen már huszárfőlegény Ságon. Mivel az esztergomi érsek, Várdai Pál finanszírozta a helyi őrség megélhetését, még nem kellett anyagi gondokkal küzdenie – ami későbbi sorsát azonban erősen beárnyékolta. 1552-ben, mikor a budai pasa győzelmet aratott a gyengén felszerelt keresztény csapatokkal szemben a palásti csatában, Thury a hősiesen harcoló olasz csapatok segítségére sietett, amelyek a legtovább álltak ellen a török hadnak, körülöttük mindenki más már megfutamodott. A palásti csatavesztés komoly következményekkel járt a magyarok számára: a török az Alsó-Ipoly térségében megszilárdította hatalmát, a következő hónapban pedig Ali pasa és Ahmed nagyvezír Eger ostromára indult.

E viszontagságos évek remek lehetőséget biztosítottak Thury Györgynek, hogy feljebb jusson a katonai ranglétrán vitézségével és harcban szerzett érdemeivel. 1563-ban I. Miksa magyar király koronázási ceremóniáján rendezett lovagi tornán kiemelkedő teljesítményt nyújtott, ezért Miksa aranysarkantyús vitézzé avatta. Élete során több mint 600 katonai párbajt nyert, ami a korabeli viszonyok alapján rendkívüli állóképességről tesz tanúbizonyságot.

Időközben megbízást kapott, hogy Palota várának kapitánya legyen. Thury elfogadta a felkérést, noha nem volt könnyű helyzetben. Megfelelő anyagi támogatás és élelemellátás híján folyamatosan szöktek el katonái, pedig ebben az időben Palota körül szorult a hurok. A település a hódoltság határán feküdt, ennélfogva a portyázások, rajtaütések a mindennapok részei voltak. 1566-ban, Szigetvár ostromának évében a budai pasa, Arszlán megelégelte Thuryék aktív ellenállását, és nyílt hadjáratot hirdetett meg Palota vára ellen. Ekkor a várban körülbelül 500 vitéz élt Thury körül, míg a pasa serege 8-10 ezer főt számlált. Nagy visszhangot váltott ki a vár megtartása: a védők kitartása mellett egy szerencsés véletlennek köszönhetően hagyták ott a török csapatok a már-már meghódított várat. Győr környékén a magyarok fát szállítottak, szekereik nagy port vertek fel az úton.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!