hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Olasz bankválság fenyegeti az eurózónát
Pánikhangulat

2016. 07. 14.
Hullámokban érkezik a Brexit negatív hatása az európai pénzpiacokra: a bizonytalanság először Olaszországban hozott felszínre olyan régóta húzódó súlyos problémákat, amelyek akár egy második Görögországot is csinálhatnak a napfényes Itáliából.

Július elején az Európai Központi Bank felszólította a világ legrégebben fennálló bankját, a 15. században alapított Monte die Paschi die Sienat (MPS-t), hogy 2018-ra 32,6 milliárd euróra igyekezzen csökkenteni a jelenleg 46,9 milliárdos „rossz hitel” állományát, ami a bank által kihelyezett teljes pénzállomány 35 százalékának felel meg. Ez a bejelentés rávilágított arra, hogy mekkora problémákkal küzd az olasz bankrendszer, ugyanis a behajthatatlannak minősített hitelek nem kizárólag az MPS számára jelentenek problémát. Az olasz fogyasztói hitelállomány mintegy 20 százaléka tartozik a rossz hitel kategóriába, amelyben az összesen jelenleg nyilvántartott 360 milliárd euró­nyi rossz hitelből 200 milliárd euró van olyan személyeknek kihelyezve, akiket hivatalosan is fizetésképtelennek nyilvánítottak. Ez a mérték a 2011-es állapot csaknem kétszerese, és nagy valószínűséggel ez az oka annak is, hogy az EKB intézkedni kezdett. Ennek nyomán befektetők nagy tömegekben igyekeztek megszabadulni a banki részvényektől, ami már a Brexit népszavazás előtt súlyos tőzsdei mélyrepülést indított el a nagy olasz bankoknál.

Mivel az olasz gazdaság a negyedik legnagyobb Európában, a britek kilépéséről szóló hírek utáni pánikhangulatban a helyzet csak súlyosbodott, és komoly aggodalmakat gerjeszt az eurózóna jövőjét illetően is. A tőzsdék legnagyobb vesztesei közé tartoztak az olasz bankok: az MPS részvényei 73 százalékot estek, de nagy – 60 százalék körüli – veszteségeket könyvelhet el az Unicredit, a Banco Popolare di Milano és a CIB bank anyavállalata, az Intesa Sanpaolo is.

Az egyre romló hangulatot ellensúlyozandó, Matteo Renzi olasz miniszterelnök kedden azt javasolta az olasz bankoknak, hogy kezdjenek újra kisvállalkozásokat is hitelezni, mert a Brexit nyomán arra van szükség, hogy humánusabb szabályokat követve működjenek a bankok Európában. Szerinte „a bankoknak újra hitelezniük kellene a kisvállalkozásokat. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján sokkal humánusabb szabályokra volna szükségünk. Úgy tűnik, hogy a helyzetből csak a pénzügyi világ és a hitelintézetek profitáltak. Szerintem mindent meg lehetne oldani józan ésszel, a jelenlegi szabályok alkalmazásával is.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!