hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2016. 08. 19. (XX/33) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Trump szerint Clinton nem bírná a kihívásokat

Két, gyökeresen eltérő irányban folytatódott augusztus második felében az amerikai elnökválasztási kampány. Míg Donald Trump naponta akár több helyszínen is fellép nagy létszámú hallgatóság előtt, Hillary Clinton a demokrata je­lö­lő­gyűlés óta alig jelent meg a nyilvánosság előtt, és ha igen, akkor is csak szűk, esetenként néhány száz fős kampányrendezvényeken. Az eredményeken ez a különbség egye­lőre nem látszik, Clinton továbbra is minden felmérés szerint vezet.

Szorítóban az Iszlám Állam

Nőtt a veszélye annak, hogy az Iszlám Állam terroristái a menekültek közé vegyülve próbálnak Líbiából Európába jutni – állítja az olasz parlament nemzetvédelmi bizottságának elnöke. A nemzetközi támogatást élvező líbiai egységkormány erőinek sikerült felszabadítaniuk a dzsihádista csoport helyi központjának számító Szirt város nagy részét. Szakértők attól tartanak, hogy a menekülő terroristák innen könnyen Olaszország felé vehetik az irányt. Az Iszlám Állam elleni hadműveletek eközben Irakban és Szíriában is nagy erőbedobással folytatódnak.

Illegális bányákból terjed a malária Venezuelában

Továbbra is szükségállapot van Venezuelában, ahol az alacsony olajárak és az ország eladósodottsága nyomán hiperinfláció, valamint élelmiszer- és gyógyszerhiány sújtja a lakosságot. A válság miatt jelentősen megnőtt a sterilizációs műtétek száma a társadalom szegényebb rétegeiből kikerülő nők körében, és több mint 50 éve nem látott méretekben terjed a malária az illegális aranybányákban dolgozók megfertőződése miatt.

Gócpont - Harckészültségben az ukrán védelmi szolgálat

Soha nem látott mélységbe süllyedt az orosz–ukrán diplomáciai kapcsolatok szintje egy krími affér után, amely elképzelhető, hogy egy meg sem történt összetűzés miatt alakult ki. Pár nappal a hétvégi, állítólag két halálos áldozattal járó, úgynevezett „diverzáns” akció után Kijev azt állítja, hogy az ukrán támadás csak megrendezett színjáték volt. Mindenesetre az oroszok óriásira duzzasztották a Krímben állomásozó haderejüket. Az ukrán hírszerzés szerint további provokációk készülnek, amelyek alapot adhatnak egy nyílt fegyveres konfliktusra az eddig csak hibrid háborúban harcoló két ország között.

Nyílt levélben kritizálta Obamát a 90 éves Fidel Castro

Fidel Castro múlt szombaton töltötte be 90. életévét. A jeles esemény alkalmából szokásához híven nem mulasztott el elmarasztaló üzenetet intézni az Egyesült Államokhoz, illetve Barack Obamához. Az embargó feloldása és a kapcsolatok normalizálódása ellenére ritka nyilvános szereplésein rendszeresen a nukleá­­ris fegyverek használatának szerinte Amerika gerjesztette veszé­lyére figyelmeztet.

Belföld

Mit tudtunk meg a meghekkelt Soros-levelekből?

A DC Leaks augusztus 11-én publikálta a vitatott közéleti szerepvállalásáról híres milliárdos filantróp, Soros György alapítványának elmúlt évekbeli levelezését. A közel 2500 dokumentum a világ­szerte aktív lobbi- és támogatási hálózat egyik kulcsszereplőjének, a Nyílt Társadalom Alapítványnak (The Open Society Foundations, OSF) a belső adatbázisáról származik. Az alapítvány azóta elismerte, hogy a zömében újságírói beszámolókat, pályázati kimutatásokat és irányelveket tartalmazó iratok tőlük származnak, és közölték, hogy az FBI-nál feljelentést tettek.

Ki fog itt dolgozni?

Eltűnhet a magyar málna a gyümölcsös standokról – ezzel a hírrel sokkolta a Magyar Idők a hazai gyümölcsök rajongóit. Ennek csak egyik oka, hogy a magyar málnafajták nem bírják az egyre szárazabb hazai klímát, a másik, hogy egész egyszerűen nincs, aki leszedje a gyümölcsöt. A munkaerőhiány nemcsak a bogyósgyümölcsök termesztőit, hanem az egész mezőgazdaságot is sújtja, három év alatt a dolgozók harmada-negyede eltűnt az ágazatból. Az egészségügyben azonban még nagyobb a baj: a brit uniós kilépésről szóló népszavazás óta megháromszorozódott a magyar nővérekre irányuló angol és német munkaerővákuum.

Hullámvasúton a magyar gazdaság

Az első negyedévi sokkoló gazdasági adatokat követően a napokban lényegesen jobb eredményekről számolt be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki abban bízik, hogy a második negyedév növekedése alapján talán nem kell módosítani az egész évre tervezett célszámot. Nemzetközi összehasonlításban ugyanakkor az európai rangsor végén kullogunk, ráadásul több más tényező is arra mutat, hogy a magyar gazdaság meg­lehetősen gyenge lábakon áll.

Hit és értékek

Eltűnhet-e a kereszténység a Közel-Keletről?

„Az »üldözés« nem a megfelelő szó annak leírására, hogyan bánnak a keresztényekkel egyre több muszlim országban. Ez már vallási tisztogatás, kulturális genocídium — ami már emberiség elleni bűntett. Ma ez történik Irakban, Szíriában, Nigéria egyes részein, Egyiptomban, Szudánban, Szomáliában és Pakisztánban. Az iszlám szélsőségesek célja a totális iszlamizáció és Irakban — ahol egy évtizede még az arab világ egyik legnagyobb keresztény közössége virágzott — ehhez a célhoz már nagyon közel járnak” — mondja Nina Shea, a washingtoni székhelyű Hudson Vallásszabadság Központ igazgatója. (Cikkünk első része a Hetek 2016. augusztus 12-i számában jelent meg Eltűnhet a közel-keleti kereszténység? címmel)

HÁTTÉR

Pajor Tamás: Félholdra verve

Július 29-én jelent meg a HVG.hu-n Balavány György Tudta, hogy iszlám terrorizmus nem létezik? című uszító, keresztényellenes írása, amelyben a szerző a Koránhoz hasonló „terrorista kézikönyvnek” minősíti a Bibliát. Pajor Tamás a HVG.hu-n szeretett volna válaszolni Balavány írására, ám a szerkesztőség elutasította válasza közlését, indoklásában „az elkötelezett hívők körén kívül egészen hajmeresztőnek” nevezve a Biblia „vérszomjas kitételeinek” „kimagyarázását”. Az alábbiakban közöljük Pajor Tamásnak a Balavány György keresztényellenes támadására írott, eredetileg a HVG.hu-ra szánt válaszát.

A migránsválság és az európai nagypolitika

Míg Magyarországon hivatalosan is megkezdődött a népszavazási kampány a migránskvótáról, a menekültkérdésnek továbbra sincs megnyugtató nemzetközi megoldása. Addig pedig bármikor beüthet egy újabb hullám.

Diszkont dinasztiák

„Még a Jetiről is többet tudunk, mint róluk” - írta nemrég az Aldit alapító és ma is tulajdonló Albrecht családról a Forbes magazin, utalva ezzel Németország második leggazdagabb famíliájának rejtőzködő életmódjára. Az aktuális botrányt azonban már egyre nehezebb eltitkolniuk: ifjabb Theo Albrecht ugyanis kisebb hadjáratot indított saját sógornője ellen az Aldi Nord megszerzéséért.

A világot mint üveggolyót, megkapta

Magyar kézműves, akinek egyedülálló üvegékszereit világszerte, még Muranóban, az üveg őshazájában is nagyon kedvelik. Végzettségére nézve pszichológus, ám a lélekgyógyászatot csak hobbiból műveli, míg hobbiját, az üvegművességet kezdettől fogva főfoglalkozásként űzi. Spontán módon kialakított formáit, színárnyalatait nem lehet eltanulni vagy lemásolni, és egyáltalán nem fél a kínai konkurenciától. Zágon Judittal beszélgettünk.

„Törökország szuperhatalom lesz”

Politikailag aktívak és megosztottak, többségében azonban Erdogan irányába elkötelezettek a németországi törökök. A német nagyvárosokban tartott Erdogan-párti demonstrációkat látva borítékolhatónak tűnik, hogy Németországnak még jelentős feladatai lesznek nemcsak a tavaly érkezett menekültek százezreivel, hanem a már évtizedek óta ott élő „töröknémet” közösségek integrálásával is.

Izrael mint vádpont

A Palesztin Hatóság elnöke felkérte az Arab Ligát, hogy nyújtson támogatást abban a nemzetközi perben, amelyet Mahmúd Abbász Nagy-Britannia ellen kíván indítani az 1917-ben ki-adott Balfour-nyilatkozat miatt. Abbász szerint az egykori brit külügyminiszter levele, amelyben hivatalos támogatásról biztosította egy jövőbeli zsidó „nemzeti otthon” létrehozását, közvetlen kiváltó oka volt a „palesztin nakbának”, vagyis a „palesztin nép katasztrófájának”. Ez utóbbi kódszót Izrael állama 1948-as megalapítására használják, amelyet jogtalan megszállásnak tartanak. Alan Dershowitz amerikai ügyvéd, a Harvard Egyetem jogászprofesszora nemrég magyarul is megjelent, Izrael védelmében (Patmos Records, 2016) című könyvében megvizsgálja, milyen érvek merülhetnek fel egy ilyen perben, és lehet-e alapja egy palesztin keresetnek a Balfour-nyilatkozattal szemben.

Vita a CERN-cikkünkről

Tisztelt Szerkesztőség!

KÁVÉSZÜNET

Rio, a második hét

A héten a magyar olimpikonok folytatták az éremgyűjtést Rióban. Bár a várt és meglepetéseredmények mellett voltak csalódások is, lapzártánk idején Magyarország a 12. helyet foglalta el az éremtáblázaton – és lakosságarány tekintetében ezzel a legeredményesebb a nemzetek versenyében. Jó esélyünk van arra, hogy a londoninál jobb eredménnyel zárjuk a riói játékokat.

Különleges olimpiai sportok

Nehéz lenne felsorolni az olimpiai sportágakat, ami nem meglepő, hisz a nyári és téli játékok alatt egy-egy sportágon belül több szakágon is indulhatnak az erejüket összemérni vágyó versenyzők. De a megszokott versenyszámokon kívül mára szokatlan vagy furcsa megmérettetések is lezajlottak az ötkarikás játékok keretein belül.

Öt történelmi regény

Ahhoz, hogy megértsük a világot, ami körülvesz bennünket, elengedhetetlenül fontos ismernünk a történelmünket. Az őskeresztények élete, Izrael nemzetének újjászületése vagy az örmények ellen elkövetett török népirtással szembeni hősies ellenállás közelebbi megismerése nemcsak példaképekkel ajándékoz meg minket, de hasznos lehet számos, XXI. századi világpolitikai esemény jobb megértéséhez is.

Közösségi médiában is erős az ATV

Nemcsak a képernyős megjelenésben, de az online és a közösségi médiában is erős az ATV. A csatorna Facebook-oldalának több, mint 200 000 követője van.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!