hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Diszkont dinasztiák
Háború az Aldi tulajdonosai között

2016. 08. 28.
„Még a Jetiről is többet tudunk, mint róluk” - írta nemrég az Aldit alapító és ma is tulajdonló Albrecht családról a Forbes magazin, utalva ezzel Németország második leggazdagabb famíliájának rejtőzködő életmódjára. Az aktuális botrányt azonban már egyre nehezebb eltitkolniuk: ifjabb Theo Albrecht ugyanis kisebb hadjáratot indított saját sógornője ellen az Aldi Nord megszerzéséért.

Az 1962-ben területileg szétvált üzlethálózat (lásd keretes írásunkat) egyik fele ifjabb Karl Albrecht és családja vezetése alatt áll, míg a másikat Theo és testvére, Berthold Albrecht igazgatja. A rákban szenvedő Berthold 2012-ben bekövetkezett halála óta pedig annak özvegye, Babette diszponálhat a vállalat ráeső része felett, Theo nem kis bosszúságára. A hölgy ugyanis szívesen költi a család pénzét vintage autókra és drága művészeti alkotásokra – írta a Bloom­berg. Ezt pedig egy vérbeli „Billig Brüder”-leszármazott (az idősebb Karl és Theo Albrecht gúnyneve, Olcsó Fivérek) nem nézheti tétlenül. Ez ugyanis mélységesen ellentétes az Aldi egész filozófiájával. Az Aldi ugyanis maga a megtestesült egyszerűség: múltidéző berendezések, filléres élelmiszerek. Sőt: a 2000-es évekig kézzel pötyögték be a termékkódokat, mert spóroltak a vonalkód-leolvasókon, és még hitelkártyákat is csak tavaly óta fogadnak el az üzleteikben.

Theo most a bíróságon keresztül óhajtja elperelni a céget Babettétől és annak öt gyermekétől (akik egyébként mind huszonéves lányok, köztük négyesikrek). A mostani harc nem éppen gumicsontokért folyik: az Aldi – a céges szétválás ellenére – mindmáig Németország egyik legnagyobb gazdasági sikersztorija. Tavaly csak Németországban 12,3 milliárd euró nettó bevételt könyvelt el. Az Aldi napjainkban is 17 országban van jelen. A legfrissebb Forbes-adatok szerint az ifjabb Theo Albrecht (és családja) vagyona jelenleg 20,7 milliárd dollár, és ezzel Németország második leggazdagabb embere, a világranglistán pedig a 34. helyen áll. Ennél többet azonban nem is nagyon lehet tudni róluk. Az öt lány nevét és életkorát is csak sejteni lehet. Ifjabb Theóról pedig mindössze egy homályos paparazzokép áll az újságok rendelkezésére.

Az Aldi egyik volt menedzsere szerint nem csoda, hogy a fiatalabb generáció fellázad a beteges spórolás ellen. Véleménye szerint ami a cégnél folyt az ottléte alatt, az egyszerűen elviselhetetlen. A cégvezetésben megnyilvánuló spórolási technikáik is legendássá váltak: a Daily Mail írása szerint a középvezetők a munkamegbeszéléseken sokáig csak pár centis ceruzacsonkokkal jegyzetelhettek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!