hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hullámvasúton a magyar gazdaság

2016. 08. 26.
Az első negyedévi sokkoló gazdasági adatokat követően a napokban lényegesen jobb eredményekről számolt be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki abban bízik, hogy a második negyedév növekedése alapján talán nem kell módosítani az egész évre tervezett célszámot. Nemzetközi összehasonlításban ugyanakkor az európai rangsor végén kullogunk, ráadásul több más tényező is arra mutat, hogy a magyar gazdaság meg­lehetősen gyenge lábakon áll.

Amint arról a Hetek is beszámolt, a kormányoldalon is megdöbbenéssel fogadták 2016 első negyedévének GDP-növe­kedési számait: „Kétségkívül meglepő” – mondta Varga Mihály, miután kiderült, a magyar gazdaság az első negyedévben mindössze 0,9 százalékkal bővült éves összehasonlításban, az előző negyedévhez képest pedig 0,8 százalékkal csökkent.
Varga meg is nevezte a gyenge adat fő okait, amelyek szerinte csak átmenetiek: visszaesett az európai uniós támogatási források negyedéves felhasználása, és rosszabbul teljesített a járműipar is.  
Tény, hogy a második negyedéves adatok biztatóbbak. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint április és július között a gazdaság növekedése 2,6 százalékkal haladta meg 2015 azonos időszakáét, 2016 első fél­évére pedig 1,7 százalékos bővülést mértek a statisztikusok. A nemzetgazdasági miniszter most azt mondta, bízik a további erősödésben, mert ez esetben nem kell módosítani a teljes évre tervezett 2,5 százalékos GDP­-növekedési célon. Varga arról is beszélt, hogy az eddig igen gyengén teljesítő építőiparban a lakásépítések révén fordulat várható.
A miniszter optimizmusát azonban több adat is beárnyékolja: Magyarország az 1,7 százalékos féléves növekedésével a régióban az utolsó helyen áll, hiszen ugyanebben az időszakban Románia 5,9 százalékos, Szlovákia 3,7, Bulgária és Lengyelország 3-3 százalékos gazdasági bővülést produkált.  
Ráadásul ebben a szerény növekedésben is oroszlánszerep jut a külföldi tulajdonú cégeknek. Amint arról Mellár Tamás egyetemi tanár a Hetek­nek a nyár elején beszámolt, ha ezektől a „külföldi” hatásoktól megtisztítanánk az utóbbi évek átlagosan 3 szá­zalék körüli növekedési adatát, nagyjából 0 százalékot kapnánk, ami azt mutatja, hogy a magyar tulajdonú cégek nem alkalmasak növekedési bázis létrehozására. Ez pedig felveti a – költői – kérdést, hogy az utóbbi évek magyar „sikercégei” vajon nem csupán az állami megrendeléseknek köszönhetik-e a szárnyaló eredményeiket?  
Mindemellett Pogátsa Zoltán közgazdász – még az első negyedéves adatok kapcsán – arra is felhívta lapunk figyelmét, hogy a gazdaság valós állapotának megállapításához nem elég a GDP-növekedésre figyelni. A szakember szerint a magyar gazdaság valós helyzetét két adattal lehet a legjobban szemléltetni: az egyik a foglalkoztatás, a másik a termelékenység.
A foglalkoztatás – a közmunkát leszá­mítva – csupán nyolcvanezer fővel nőtt a 2008-as gazdasági válság előtti legmagasabb létszámhoz képest, ami rendkívül alacsony eredmény, kiváltképp ha felidézzük az Orbán-kormány által megígért egymillió új munkahelyet. Tény, hogy ezt a növekedést tíz évre ígérték 2010-ben, ám hat év után látható, hogy időarányosan is jelentős a lemaradás. Rá-adásul furcsa ellentmondás ütötte fel a fejét: miközben jelentős rétegek nem találnak állást, egyre több a betöltetlen munkakör. 2016 első negyedévében 234 ezer munkanélkülit regisztráltak – ebben nincsenek benne a tényleges gazdasági hasznot többnyire nem termelő közmunkások –, miközben ugyan­ebben az időszakban 52 ezer betöltetlen állást regisztrált a KSH, ami 25 százalékos növekedés az egy évvel korábbi adathoz képest, a 2012-es 27 ezer betöltetlen munkakörnek pedig közel a duplája. Mindebből az olvasható ki, hogy lenne munka, de nincs megfelelő munka­erő. Ami pedig a jelentős mértékű elvándorlással okolható, ez pedig az alacsony hazai bérek és a drága létfenntartás számlájára írható.
A másik lényeges tényező az úgynevezett termelékenységi ráta, vagyis az a szám, ami megmutatja, hogy egy adott ország munkavállalója egy óra alatt átlagosan ­mekkora értéket állít elő. E tekintetben sem állunk jól: a magyar termelékenység 2008 óta nem nőtt, nagyjából ma is 11,3 euró. Ezzel harmonizál a KSH által szintén a napokban közzétett adat, miszerint az ipari termelés növekedésének üteme – nyolc­-havi folyamatos csökkenés után – most először a tavalyi szintet sem érte el: 0,3 százalékkal alacsonyabb volt annál. És sajnos tovább rontja a helyzetet a szegények növekvő száma, ami egyszer­smind a középosztály folyamatos zsugorodását is jelenti: fize­tőképes kereslet híján a belső fogyasz­tás sem képes felpörgetni a gazda­ságot. E tények összessége szintén nem egy stabil és erős gazdaságra utal, de úgy is fogalmazhatunk, hogy a kormány gazdaságirányító tevékenysége rendkívül szerény.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!