hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vita a CERN-cikkünkről
Mi zajlik a nagy hadronütköztetőben?

2016. 08. 28.
Tisztelt Szerkesztőség!

Olvastam a „A túlvilágba nyitott kaput a CERN?” című cikküket a He­tekben (2016. július 15.). Hívő természettudományos szakemberként szeretném megosztani aggályomat afelől, hogy a cikk természettudományos állításokról beszél természettudományosság nélkül. Először felsorolom a vitatott pontokat, utána pedig összefoglalom, hogy koncepcionálisan miért tartom károsnak a hit és a természettudomány megalapozatlan összeegyeztetését, illetve az ilyen irányú próbálkozásokat. Szeretnék hangot adni a természettudományos nézőpontnak, amelyet — úgy gondolom — nem elhinni kell, hanem tisztelettel kezelni.

Vitatott pontok

A „De vajon mindez a rendkívüli erőfeszítés pusztán tudományos célokat szolgál?” kérdést félrevezetően sugalmazónak érzem. A kutatói munkát sok helyen bőkezűen támogatják a hosszú távú megtérülés reményében. És a dolog sokszor bejön — kvantummechanika nélkül nem létezne a teljes félvezetőipar, a számítógépet és a mobiltelefonokat beleértve. Sem az Egyesült Államoknak, sem az EU-nak nincs szüksége „ezoterikus érvekre” azért, hogy támogassák a természettudományos kutatást. És még nem is beszéltünk arról az eredendő vágyról, hogy az ember uralja a világát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!