hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Izrael mint vádpont

2016. 08. 28.
A Palesztin Hatóság elnöke felkérte az Arab Ligát, hogy nyújtson támogatást abban a nemzetközi perben, amelyet Mahmúd Abbász Nagy-Britannia ellen kíván indítani az 1917-ben ki-adott Balfour-nyilatkozat miatt. Abbász szerint az egykori brit külügyminiszter levele, amelyben hivatalos támogatásról biztosította egy jövőbeli zsidó „nemzeti otthon” létrehozását, közvetlen kiváltó oka volt a „palesztin nakbának”, vagyis a „palesztin nép katasztrófájának”. Ez utóbbi kódszót Izrael állama 1948-as megalapítására használják, amelyet jogtalan megszállásnak tartanak. Alan Dershowitz amerikai ügyvéd, a Harvard Egyetem jogászprofesszora nemrég magyarul is megjelent, Izrael védelmében (Patmos Records, 2016) című könyvében megvizsgálja, milyen érvek merülhetnek fel egy ilyen perben, és lehet-e alapja egy palesztin keresetnek a Balfour-nyilatkozattal szemben.

„Rendelkezett-e nemzetközi jogi kötőerővel a Balfour-nyilatkozat?” – teszi fel a kérdést Dershowitz, aki először a lehetséges vádpontokat veszi számba. Eszerint a Balfour-nyilatkozat, amely egy „zsidó otthon kialakítását irányozza elő Palesztinában” semmilyen jogi hatállyal nem rendelkezik, hisz ez csak az angol kormány egyszerű véleménynyilvánítása.

A vádlók érvei

„[A Balfour-] nyilatkozatot egy (a) európai hatalom adta ki (b) egy nem európai területtel kapcsolatban (c) teljesen figyelmen kívül hagyva a térség többségi őshonos lakosságának jelenlétét és igényeit, továbbá (d) olyan ígéret formájában tették ezt egy szintén külföldi csoport számára, hogy az valóssággal kialakíthatja a zsidók nemzeti otthonát ezen a területen… Balfour nyilatkozatában tett kijelentései magától értetődőnek tekintik, hogy egy gyarmatosító hatalomnak felsőbbrendű joga van területek fölött a maga kénye-kedve szerint rendelkezni.” (Edward Said)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!