hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mit tudtunk meg a meghekkelt Soros-levelekből?
A nyílt társadalom titkai

2016. 08. 18.
A DC Leaks augusztus 11-én publikálta a vitatott közéleti szerepvállalásáról híres milliárdos filantróp, Soros György alapítványának elmúlt évekbeli levelezését. A közel 2500 dokumentum a világ­szerte aktív lobbi- és támogatási hálózat egyik kulcsszereplőjének, a Nyílt Társadalom Alapítványnak (The Open Society Foundations, OSF) a belső adatbázisáról származik. Az alapítvány azóta elismerte, hogy a zömében újságírói beszámolókat, pályázati kimutatásokat és irányelveket tartalmazó iratok tőlük származnak, és közölték, hogy az FBI-nál feljelentést tettek.

A demokrácia és a nyílt társadalom védelméért életre hívott szervezet súlyát bizonyítja, hogy 1993-as megalapítása óta több mint 13 milliárd dollárnyi támogatást osztott szét a kisebbségi jogok, a szabad média és a modern oktatás ügyének előmozdítására. Az Egyesült Államokban   egyedül a Bill és Melinda Gates Alapítvány rendelkezik rajtuk kívül évi 1 milliárdot meghaladó költségkerettel.

Az OSF kiadásai több mint tíz százalékát egy 37 országot magába foglaló irodahálózat fenntartására költi. Az irodák feladata, hogy monitorozzák az adott társadalom „fejlődését”, és támogassák azokat a civil kezdeményezéseket, amelyek szerintük a haladó és modern gondolkodás ügyét szolgálják. Ez a célzott segítségnyújtás kezdettől fogva konfliktusokat szült az alapítvány inspirálója, Karl Popper filozófus által a „nyílt társadalom ellenségeinek” nevezett fékező erőkkel. Nemrégiben az Economist arról értekezett, hogy a hagyományos jobb–bal törésvonal helyett a nyugati társadalmak fő konfliktusai a „nyitottság” és a „bezárkózás” erői köré rendeződnek. A Soros-univerzumban ez utóbbi világképet a legváltozatosabb szereplők képviselik Donald Trumptól Benjamin Netanjahun át Orbán Viktorig. 

Soros, az anticionista

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!