hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A migránsválság és az európai nagypolitika
Tömegek a kapuk előtt

2016. 08. 18.
Míg Magyarországon hivatalosan is megkezdődött a népszavazási kampány a migránskvótáról, a menekültkérdésnek továbbra sincs megnyugtató nemzetközi megoldása. Addig pedig bármikor beüthet egy újabb hullám.

Törökországban általános tisztogatások zajlanak a puccs után. A jelenség azonban elsősorban a Gülen-mozgalmat és támogatóit érinti, az országba befogadott, becslések szerint alsó hangon is három és félmillió szíriai menekültet nem. Recep Tayyip Erdogan és kormánya, bár már a nemzetközi porondon, többek között hazánkban is követeli a „gülenista” iskolák bezáratását, a szíriai menekültekről még mindig mint „fivéreinkről és nővéreinkről” beszél.

Ki tudja, meddig. A puccs előtt megkötött Törökország–EU megállapodás – miszerint mint harmadik biztonságos országba, Törökországba vissza lehet toloncolni az EU által elkaszált menekülteket, cserébe hárommilliárd euróért, illetve a török állampolgároknak juttatott vízumért – megakadni látszik. Mondhatnánk úgy is: egyik fél sem teljesíti a vállalt kötelezettségeit.

A török EU-vízummentességnek már idén júniusban érvénybe kellett volna lépnie, ami nem történt meg. Igaz, a törökök sem fogadtak vissza négyszáznál több migránst.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!