hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Trump szerint Clinton nem bírná a kihívásokat
A hajnali 3 órás alkalmassági teszt

2016. 08. 18.
Két, gyökeresen eltérő irányban folytatódott augusztus második felében az amerikai elnökválasztási kampány. Míg Donald Trump naponta akár több helyszínen is fellép nagy létszámú hallgatóság előtt, Hillary Clinton a demokrata je­lö­lő­gyűlés óta alig jelent meg a nyilvánosság előtt, és ha igen, akkor is csak szűk, esetenként néhány száz fős kampányrendezvényeken. Az eredményeken ez a különbség egye­lőre nem látszik, Clinton továbbra is minden felmérés szerint vezet.

Az amerikai médiában azonban többen feltették a kérdést: a volt külügyminiszter tudatosan engedi át a terepet riválisának, mondván, Trumpnak önmaga a legnagyobb ellensége, és úgyis hibázni fog, vagy pedig stábja igyekszik kímélni a törékeny egészségi állapotú jelöltet. Ez utóbbi verziót hangoztatja maga Trump is, aki kijelentette: Clintonban „nincs meg a szükséges fizikai állóképesség ahhoz, hogy felvállalja a harcot az Iszlám Állammal és más kihívásokkal szemben”.

A republikánus jelölt is elővette a nyolc évvel ezelőtti kampányban feltett kérdést: „Vajon ki alkalmasabb arra, hogy elnökként és főparancsnokként megfelelően reagáljon, ha hajnali 3 órakor befut telefonon egy riasztás?” Trump szerint Hillary Clinton napközben is bizonytalan fizikai állapotban van, nemhogy éjszaka. „Nézzék csak meg, mit csinál! Elmond egy rövid beszédet, kikapcsolja a súgógépet, és utána hazamegy, hogy aludjon. Utána nem látjuk két napig.” Trump azt állítja, hogy emiatt halt meg Chris Stevens nagykövet is a líbiai Bengáziban. „Úgy kellett meghalnia, hogy hiába várt segítséget, miközben Hillary Clinton mélyen aludt az ágyában. Amikor csörgött hajnalban a telefon, Clinton nem reagált.”

A két jelölt augusztusi kampánynaptárát összevetve valóban feltűnő a különbség: Trump a hónap első felében egy híján minden nap tartott gyűlést, időnként többet is, míg Clinton hétvégenként kerülte a nyilvánosságot, és hét közben is tartott szünnapokat. Még nagyobb a különbség, ha a kampányrendezvényeken résztvevők számát nézzük: Trumpot mint­egy tízszer többen hallgatták meg élőben, mint riválisát. Kérdés, hogy ennek mekkora a közvetlen jelentősége, hiszen Trump a felpörgetett kampánytempóval sem tudja ellensúlyozni Clinton precízen felépített és sokszorta nagyobb forrásokból finanszírozott választási gépezetét. Ráadásul ő sem fiatal: konkrétan másfél évvel idősebb, mint Clinton, emellett közismerten szereti a gyorséttermi ételeket, és nem tudni arról, hogy rendszeresen sportolna. Trump különösen fáradtan hajlamos olyan kijelenté­sekre ragadtatni magát, amelyek­kel aztán a szinte egyöntetűen Clinton-párti főáramú média napokig riogathatja a választókat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!