hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ki fog itt dolgozni?
Durva munkaerőhiány kínozza a magyar gazdaságot

2016. 08. 28.
Eltűnhet a magyar málna a gyümölcsös standokról – ezzel a hírrel sokkolta a Magyar Idők a hazai gyümölcsök rajongóit. Ennek csak egyik oka, hogy a magyar málnafajták nem bírják az egyre szárazabb hazai klímát, a másik, hogy egész egyszerűen nincs, aki leszedje a gyümölcsöt. A munkaerőhiány nemcsak a bogyósgyümölcsök termesztőit, hanem az egész mezőgazdaságot is sújtja, három év alatt a dolgozók harmada-negyede eltűnt az ágazatból. Az egészségügyben azonban még nagyobb a baj: a brit uniós kilépésről szóló népszavazás óta megháromszorozódott a magyar nővérekre irányuló angol és német munkaerővákuum.

„700 kilogramm szamóca helyett csak 500-at tudtunk volna leszedni, de az osztrák felvásárló azt mondta, ennyiért nem küld kamiont, így nem tudtuk eladni külföldre az epret” – mondta a Heteknek egy gazda, aki a mezőgazdaságban tapasztalható égető munkaerőhiányra panaszkodott. Volt olyan almatermelő ismerőse, aki a léalmát a fán hagyta, hogy a másik földjén lévő étkezési gyümölcsöt le tudja szedni, annyira nem volt munkása. Egy közepes méretű, 100 hektáros almaföldön ez legalább kétmilliós veszteséget jelent. Máshol a cseresznye rohadt le a fáról, mert nem volt, aki időben leszedje. Egy néhány éve még 670 munkást foglalkoztató békéscsabai meggyültetvény tulajdonosa mindössze 450 dolgozót tudott összegyűjteni idén a munkára. Napestig lehetne mesélni a hasonló történeteket a gazdák szerint. Nem telik el úgy három perc, ha beszélgetnek, hogy a súlyos munkaerőhiány ne kerüljön szóba – mondta a Heteknek Csizmadia György, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Az elmúlt három évben ugyanis kínzóvá vált a munkaerőhiány a földeken – panaszkodnak az érdekvédők. A mezőgazdaságban azonban elsősorban nem a munkaerő nyugatra vándorlása a „ludas”, hanem az állam is.

A mumus neve: közmunka

A rengeteg, korábban idénymunkára befogható dolgos kezet ugyanis most a közmunka köti béklyóba. Az önkormányzatok ezzel egész évre lekötik az embereket, akik aztán a mezőgazdasági idénymunkákra sem szabadulnak fel – mondta el a szakember az ATV Startban. Csizmadia úgy tapasztalja, hogy a közmunkaprogram nem tudja követni azt a rugalmatlan munkaerő-­keresletet, amit a mezőgazdaság jelent, a termelők pedig ezt úgy élik meg, hogy az önkormányzatok sokszor indokolatlanul rendelik be a közmunkásokat, s így azok nem tudnak részt venni a betakarításokban. Úgy tudjuk – bár a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy a munkavállaló felfüggessze a közmunkát, ha idényjellegű állást kíván vállalni, majd folytathatja azt –, sokszor a polgármesterek nem engedik el szívesen a közmunkásaikat. (Holott a közmunkának éppen a munka­erőpiacra történő visszavezetés lenne az egyik célja.) Ezért nem ritka, hogy az emberek trükközésekkel oldják meg a helyzetet, például beteget jelentenek, és feketén elmennek szüretelni, de az is előfordult, hogy egy-egy közmunkás ismerősével íratta alá 500 forintért maga helyett a jelenléti ívet, miközben ő a földeken dolgozott. Előfordul, hogy az önkormányzatok nemcsak a munkaerőt fogják vissza, hanem konkurenciát is teremtenek a gazdáknak: egyes településeknek ugyanis saját gazdasága van, ahol államilag fizetett közmunkások dolgoznak. A haszon pedig a helyhatóság zsebében marad. Bár az is igaz, hogy sok közmunkás  inkább elsöpröget 52 ezer forintért, minthogy a földeken dolgozzon 90 ezerért. A terméktanács alelnöke szerint ugyanakkor nem megoldás a diákmunka sem. Tíz jelentkezőből, ha kettő bejön, az már jó arány – mondja. Nem bírják, nem szeretik a mezőgazdasági munkát, van, aki három óra után lelép – teszi hozzá Csizmadia György.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!