hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rio, a második hét
Hosszú és Cseh is történelmet írt

2016. 08. 18.
A héten a magyar olimpikonok folytatták az éremgyűjtést Rióban. Bár a várt és meglepetéseredmények mellett voltak csalódások is, lapzártánk idején Magyarország a 12. helyet foglalta el az éremtáblázaton – és lakosságarány tekintetében ezzel a legeredményesebb a nemzetek versenyében. Jó esélyünk van arra, hogy a londoninál jobb eredménnyel zárjuk a riói játékokat.

Múlt csütörtökre virradóan a magyar olimpiai csapat egy újabb aranyéremmel lett gazdagabb. Szilágyi Áron, a Vasas kardvívója virtuóz vívással megvédte londoni olimpiai bajnoki címét. Az olimpiai vívóversenyeken a végső győzelemhez, a bajnoki címhez, ötször szükséges – veretlenül – győzni. Szilágyi Áron számára a mexikói Ayala 15:9 arányú legyőzése egyszerű feladat volt. Az ukrán Bujkevics feletti 15:12-es győzelme viszont kifejezetten a bonyolult leckék közé tartozott. Az ukrán mindent bevetett a cipőfűzéstől a kis halálig, és sikerült is Áront – rövid időre – kizökkenteni, ezért a technikai repertoár mellé a mentális kapacitását is teljes fokozatra kellett kapcsolnia. Sikerült.

A román Dolniceanu elleni (15:10) asszónak csak a vége lett szebb, addig azonban igazán küzdelmes volt. Viszont ekkor már a legjobb négy között érezhette magát a címvédő, és ez mindenképpen megkönnyebbülést hozott számára. A dél-koreai Kim Dzsung Hvan ellen már a döntőért asszózhatott. A koreai, mint általában az ázsiaiak, gyors volt, mint a japán maglev mágnesvonat. Az egész asszó során szoros, idegfeszítő, nagyon éles harc folyt a döntőbe jutásért. Szilágyinál volt, amikor a küzdeni tudás és az akarat dominált, de a legvégén briliáns technikai fölénye segítette ahhoz, hogy döntőt vívjon. A döntő hasonlított a londonihoz, amikor Áron felszabadultan a kardvívás minden szépségét felvonultatta. Láthattunk védésből indított tust, számtalan akciótalálatot és több kombinatív, eredményes támadásbefejezést is. Végeredményben az amerikai 15 kapott találat mellett 8-ig jutott. Áron győzelme után azt mondta „nagyon áldott ember vagyok”. Szilágyi Áron Fuchs Jenő és Kárpáti Rudolf után a harmadik olyan kardvívónk, aki meg tudta védeni az olimpiai bajnoki címét, és a 14. egyéni győztes ebben a számban. A riói olimpiai csapat zászlóvivője egyben egy tradíciót is áttört, mivel a zászlóvivők nem igazán szoktak jól szerepelni a versenyek során. Nem mellékesen ez Rióban a Vasas SC ötödik aranyérme (az ötből).

Úszunk a boldogságban

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!