hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2016. 09. 09. (XX/36) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Klánok harca - Üzbegisztán Karimov után

Ahogy a diktátorokkal kapcsolatban általában, úgy az Iszlam Karimov üzbég elnök halálával összefüggő hírekkel is nagy volt a bizonytalanság a szeptember másodikán elhangzott bejelentésig. Hogy mi lesz a következménye az egyik legnépesebb közép-ázsiai ország első elnöke halálának, képes lesz-e békésen új elnököt választani a volt szovjet köztársaság, még nem tudni. Mindenesetre csaknem egy hétig tartott a bizonytalanság az elnök rosszullétéről szóló hírek után a halálhír bejelentéséig. Közben viszont nagy csinnadrattával megünnepelték az üzbég függetlenség kikiáltásának 25. évfordulóját.

A Facebook internetműholdját szállította volna a SpaceX

Pillanatok alatt porrá égett több mint kétszáz millió dollárnyi űrtechnika, amikor egy rutinrepülést megelőző teszt közben - eddig ismeretlen okból - felrobbant a SpaceX rakétája.

Merkelnek fel kell vennie a kesztyűt

Történelmi mélypontként és óriási vereségként beszélnek a hétvégi mecklenburg-előpomerániai tartományi választás eredményeiről, amelyek újabb figyelmeztető jelként szolgálhatnak Angela Merkel számára, hogy a migrációval kapcsolatos jelenlegi politikai irány gyilkos fegyverré válhat a radikális Alternative für Deutschland (AfD) kezében. Hiába nem létezik komoly alternatíva a kancellári posztra, ez a tény önmagában nem feltétlenül vezeti majd sikerre Merkelt és a CDU-t jövő szeptemberben az országos parlamenti választásokon.

Az utolsó két hónapra készülnek az elnökjelöltek

Hagyományosan a Labor Day az elnökválasztási kampány célegyenesének kezdete. Az amerikai május 1-jét szeptember első hétfőjén ünneplik, és országosan munkaszüneti nap. A politológusok úgy tartják, hogy sokan, akik eddig nem követték különösebben a kampányt, most az utolsó két hónapban megszólíthatók, így az esélyek még mindkét fél javára változhatnak.

Messze a háború vége

Szíriai kormányerők Aleppóban sikereket értek el, a keleti városrészbe szorítva vissza a lázadókat, akik az izraeli határ közelében az Iszlám Állam zászlaja alatt harcoló milíciáktól is vereségeket szenvedtek el. Az IÁ számára ugyanakkor nagy veszteséget jelent, hogy a török határ mentén minden területüket, ezzel együtt a nyugat felé nyíló útvonalakat is elvesztették, amire hétfőn kormánypárti városokban végrehajtott merényletsorozattal válaszoltak. A törökök szárazföldi offenzí­vája tovább bonyolította a helyzetet, és a szíriai rendezés fölött bábáskodó Egyesült Államok és Oroszország diplomáciai tárgya­lásai is zsákutcába jutottak.

Belföld

Érvényes lesz-e a kvótanépszavazás?

„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” Erről a kérdésről szavazunk október 2-án.

Ki fizeti a reformot?

Jövőre 171 milliárd forint pluszforrást ígér az egészségügyre a kormány. A többletráfordítás, aminek nyomát a költségvetésben még nem látni, nagyjából a várható béremelés és az évente újratermelődő kórházadósság költségeit teszi ki. Bírálók szerint a strukturális átalakítás, a kancellári rendszer bevezetése sem fogja az alapvető finanszírozási gondokat megoldani, a hálapénzes rendszert megszüntetni. Magánbefektetők szerint a megoldást elkerülhetetlenül a magánbiztosítás bevezetése fogja jelenteni.

A Soros Alapítvány és a kádári Magyarország

A Kádár-rezsim ellenzékének felkarolása és a befolyásszerzés egyaránt motiválta Soros György alapítványának a magyar rendszerváltásban betöltött szerepét. Rövid áttekintés Soros és a ’80-as évekbeli Magyarország kapcsolatáról.

Soros zárt társadalma

Soros, ha rajta múlna, gigantikus összegeket költene a többnyire illiberális, intoleráns és antiszemita közegből érkező menekültek végleges letelepítésére és integrálására, nem pedig a migráció okainak legalább részbeni kezelésére, a menekülttáborokban meghúzódó milliók mielőbbi hazaköltöztetésének előmozdítására.

Migrációs patthelyzet szerbiában

Fokozódik a migrációs nyomás a Vajdaságban, ahol az elmúlt hetekben tovább nőtt az illegális bevándorlók száma. A krízis súlyosbodásának jeleként a helyi lakosság több városban is tiltakozó akciókba kezdett. Ha a helyzet nem változik, forró őszre kell felkészülnie déli szomszédunknak.

Hit és értékek

Oda Buda!

Az első és egyetlen latin keresztény főváros 475 éve került iszlám megszállás alá. Buda eleste nemcsak a Magyar Királyság sorsfordító – Mohácsnál is súlyosabb – tragédiája volt, hanem a korabeli Európát is mélyen megrázta. A kontinens urai döbbenten értesültek arról, hogy egy gazdag, keresztény és humanista kultúrájú nagyváros, egy európai középhatalom fővárosa gyakorlatilag ellenállás nélkül a hódítók kezére került. Iszlám szempontból pedig ez az európai hódítás legészakibb sikere volt, amit soha nem tudtak felülmúlni. A budai vészről a Magyar Tudományos Akadémián tartottak nemzetközi konferenciát, amelyen új, nemzetközi összefüggésben értékelték a főváros elestét – máig érvényes tanulságokkal.

Trump tiszteletes

Kampányszempontból nehezen értelmezhető rendezvényen vett részt Donald Trump, amikor Detroitban elment egy amerikai fekete evangéliumi-karizmatikus gyülekezetbe. A republikánusoknak Illinois államban semmi esélyük sincs győzni (vagyis elektorokat gyűjteni), és a fekete választók túlnyomó többsége nemcsak itt, hanem az országban mindenütt Hillary Clinton mellett áll.

HÁTTÉR

A Turbometal Motorblog elhozta Londonból az autósfilmek „Oscar-díját”

Magyar fiatalok filmje nyerte meg az idei London Motor Film Festival fődíját újságíró kategóriában. A srácok olyan nagyágyúkat múltak felül a legrangosabb autós filmfesztiválon, mint a Top Gear vagy a népszerű brit tévésztár, Chris Harris. Mindezt úgy, hogy a Turbometal mögött nem állnak állandó nagy szponzorok, televíziócsatornák vagy portálok, jóformán csak a lelkesedés hajtja őket. Az viszont nagyon. Bernáth Milán rendezővel, Firnigel Dániel operatőrrel és Rigó Péter szereplővel beszélgettünk közvetlenül azután, hogy a karrierjük szempontjából mérföldkőnek számító díjjal hazaérkeztek Anglia fővárosából.

Dologtalanok - Nő a munkanélküli fiatalok száma

Világszerte csökkenő tendenciát mutat a fiatalok foglalkoztatottsága, pedig a 2008-2012 közti válságidőszak után megindult egy lassú növekedés. A legtöbb uniós országban a 25 év alatti munkanélküliek aránya még mindig mintegy kétszerese a 25-54 évesekének – derül ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet jelentéséből. Hazánkban sincs ez másképp, ráadásul itt a szakképzett fiatalok jórészt külföldön keresik a boldogulást, míg a kevéssé iskolázottak jó, ha az alkalmi munka és a közmunka közül választhatnak.

Az igazi rezsicsökkentés

Nincsen kipufogójuk (nem szennyezik a levegőt), nincs bennük kuplung, sebváltó, önindító, porlasztó – s az elüszkösödött gyertyákat sem kell soha cserélni bennük. Induláskor nem kell melegíteni a motort, mégis teljes nyomatékkal gyorsul egészen a végsebességig. Üzemeltetésük fillérekbe kerül, s a szervizük is kíméli a pénztárcánkat – az állami kedvezményekről nem is szólva. Az elektromos autók 10 millió forintos árkategóriájukkal elérték azt a szintet, amelynél megvásárlásuk akár egy átlagember számára is megfontolandó lehetőséggé vált.

Nincs velük az erő

Az erdélyi magyar politika egyik sajátossága a szélsőjobboldali pártformáció hiánya. Az elmúlt években ugyan számos kísérletet tettek a Jobbik és háttérszervezetei egy erős bázis létrehozására, de ez idáig minden erre irányuló törekvésük kudarcot vallott. A román hatóságok rendre kitiltják a Jobbik politikusait, és legutóbb a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmának két vezetőjét helyezték terrorizmus vádjával előzetes letartóztatásba. A HVIM erdélyi aktivistáit azzal gyanúsítják, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén a román nemzeti ünnepre szervezett december elsejei katonai parádé közben. Az erdélyi szélsőjobb nyomában jártunk.

Bajban a Császár

Pénzmosással és hűtlen kezeléssel vádolják az egykori legendás FC Bayern München focistát, Franz Beckenbauert, aki állítólag a 2006-os világbajnokság rendezésére alapított bizottság elnökeként a 2015-ben felderített vesztegetési botrányban kiderült ügyek mellett tízmillió svájci frank tisztára mosásában segédkezett az akkori Adidas-vezérigazgatónak. Most a svájci ügyészség kezében van a nyomozás, bár a körülmények akár úgy is alakulhatnak, hogy az érinthetetlennek tartott „Császár” végül megússza a büntetést a szabadságvesztéssel is fenyegető ügyben.

Kínai civilizáció egyiptomi háttérrel?

Évszázados vitát élesztett újjá egy kínai professzor nemrégiben publikált tanulmánya: e szerint a kínai civilizációt egy egyiptomi hükszosz kolónia honosította meg a térségben – írja terjedelmes beszámolójában a Foreign Policy.

Családban maradt

Ha a kulináris élvezetek kerülnek szóba, nehéz felülmúlni az olasz konyhaművészetet – a pizzák, tészták, fagylaltok vagy akár a világhírű olasz sajtok és borok ízvilágát. Ugyanígy az olasz gasztronómia védjegyének szerves részét képezi egy zamatos csésze kávé is. Az Illy család immáron 83 éve őrzi és formálja ezt a különleges tradíciót. „Cégünk egy álom kiteljesedése, hisz alapítónk, a nagyapánk a világ legjobb kávéját akarta elkészíteni és forgalmazni” – mondta minderről a CNBC-nek Andrea Illy, a cég jelenlegi vezérigazgatója.

KÁVÉSZÜNET

Pajor: felemelő élmény volt

Nagy sikerű koncertet adott szeptember 5-én a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében a Dohány utcai zsinagógában Pajor Tamás.

A hegedű fejedelme

Johannes Brahms legnagyobbrészt neki köszönheti a karrierjét, Viktória királynő és I. Miklós orosz cár „kedvelte a játékát”, Otto von Bismarck egyenesen „imádta”. Robert Schumann, és V. György is legjobb barátjának tekintette a hegedűművészt, Oxford, Cambridge és Glasgow egyeteme pedig díszdoktorává avatta őt. Magyar körökben kevesek számára cseng ismerősen a neve, Weimarban viszont nemzetközi zenei versenyek őrzik hírét.

Digitális bennszülöttek világa

„Képzeld, a kétéves kislányom ügyesebben kezeli az okostelómat, mint én, az 5 éves örökmozgó fiam pedig végre csendesen ül órákig a számítógép előtt”- újságolja egyik ismerősöm. Felmérések szerint is a gyerekek egyre korábban kezdik el használni a netet, és egyre több időt töltenek a világhálón lógva. Miközben lemondanak a mozgásról, a sportról, a játékról, az olvasásról. Beszélgetés helyett pedig marad a chatelés és kivonulás a családból: anonimitás, erőszakos, gyűlöletkeltő tartalmak, pornó, cyberbullying. Gyakran a szülők még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy merre is szörföznek csemetéik, és mi mindenre bukkanhatnak. Nem lehet eleget beszélni arról, hogy a netnek milyen valós veszélyei vannak, pláne a legkisebbekre nézve. Kérdéseinkre Ujpál Zsófia pszichológus válaszolt.

Iskolás gyerekeknek segített a HISZ

Valószínűleg nem sok olyan diákot találni az országban, aki őszintén és szívből örülne szeptember elsejének. A kisiskolások problémái ugyanakkor eltörpülnek a családok iskolakezdési gondjai mellett: a diákok felszerelése, beiskolázása súlyos forint tízezrekben mérhető költséget jelent a háztartások számára. A Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata (HISZ) tanszerekkel megpakolt iskolatáskákat, játékokat vitt több magyar településre, valamint az Erdélyben fekvő Gagyon élő, nehéz sorsú családoknak is.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!