hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Oda Buda!
475 éve került iszlám kézre az egyetlen európai keresztény főváros

2016. 09. 08.
Az első és egyetlen latin keresztény főváros 475 éve került iszlám megszállás alá. Buda eleste nemcsak a Magyar Királyság sorsfordító – Mohácsnál is súlyosabb – tragédiája volt, hanem a korabeli Európát is mélyen megrázta. A kontinens urai döbbenten értesültek arról, hogy egy gazdag, keresztény és humanista kultúrájú nagyváros, egy európai középhatalom fővárosa gyakorlatilag ellenállás nélkül a hódítók kezére került. Iszlám szempontból pedig ez az európai hódítás legészakibb sikere volt, amit soha nem tudtak felülmúlni. A budai vészről a Magyar Tudományos Akadémián tartottak nemzetközi konferenciát, amelyen új, nemzetközi összefüggésben értékelték a főváros elestét – máig érvényes tanulságokkal.

„Szülejmán szultán janicsárjai 1541. augusztus 29-én békés szándékot színlelve beszivárogtak a budai várba, majd lefegyverezték a meglepett őrséget és megszállták a Magyar Királyság székvárosát. Nándorfehérvár 1521. évi elestét, majd az 1526. évi mohácsi csatát követően ezzel két évtizeden belül harmadszor vált augusztus 29-e a magyarság fekete napjává” – írja az évforduló kapcsán az mta.hu honlapja, amely számára Kasza Péter történész készített összeállítást a konferenciáról.

Törökvész

Buda pontosan 20 évvel a nándorfehérvári vereség és 15 évvel a mohácsi csatavesztés után került török kézre. Ez az 1520-ban trónra lépő Szulejmán (más, pontosabb írásmód szerint Szülejmán) szultán harmadik sikere volt a magyarokkal szemben. (Szulejmán magyarországi hadjáratairól lásd Kulcsár Árpád történész lapunkban megjelent korábbi cikkét: Szulejmán, az irgalmatlan pusztító. Hetek, 2016. január 29.) A vereségsorozat egyértelművé tette, hogy a korábbi hősies – és a katonai esélyekre rácáfoló – védekezés után az események már az oszmán hódítók szándéka és ütemezése szerint alakulnak. Európának fel kellett ébrednie: olyan ellenséggel áll szemben, amelynek nemcsak szándéka a keresztény országok meghódítása, hanem elegendő eszközzel és katonai képességgel is rendelkezik ennek egy nemzedéken belüli megvalósításához.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!