hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Érvényes lesz-e a kvótanépszavazás?
Célegyenesben

2016. 09. 08.
„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” Erről a kérdésről szavazunk október 2-án.

A szavazás érvényességéhez valamivel több mint 4 millió választópolgárnak, a teljes választókorú népesség több mint felének kell érvényesen szavaznia (ahogy arról a múlt héten beszámoltunk, a „teljes népességbe” beletartozik az a 260 ezer határon túli választó, akik eddig jelezték részvételi szándékukat a népszavazáson, illetve már a 2014-es választás előtt regisztálták magukat). A kényszerbetelepítés megakadályozását célzó népszavazás átütő, a fideszes várakozásokat meghaladó sikere nyilvánvalóan az érvényesség lenne (azaz 50 százalék fölötti részvétel), és természetesen a „nem”-tábor döntő többségével. A kényszerbetelepítés ellenzőinek egyértelmű kudarca pedig az, ha a kötelező kvóta ellen kevesebben szavaznának, mint ahányan listán a 2014-es országgyűlési választáson a Fideszt és a Jobbikot támogatták (összesen 3,1 millió embert jelent).

Bár a 2008-as szociális népszavazáson a részvétel valamivel meghaladta az 50 százalékot (bár 1997 és 2011 között ez nem volt az érvényesség feltétele), kérdés, hogy a brüsszeli akarattal szembeni közfelháborodás lesz-e olyan erős, mint nyolc éve a Gyurcsány-kormánnyal szembeni tiltakozás volt (akkor a legtöbben a kórházi napidíj eltörlésére vonatkozó kérdésre szavaztak igennel, vagyis a Fidesz felhívásának megfelelően, ami 3,3 millió embert jelentett).

Eredményesnek tűnik a kormányzati kampány

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!