hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2016. 09. 30. (XX/39) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

93 év - Elment az utolsó alapító atya

Kilencvenhárom éves korában kedden elhunyt Simon Peresz volt izraeli elnök, miniszterelnök, hadügyminiszter, az alapító atyák nemzedékének utolsó nagy politikusa.

Nyílt maradt a verseny a Clinton–Trump-vita után

Nézettségi rekordot döntött az első Clinton-Trump televíziós vita, ami nem okozott csalódást a több mint 84 millió amerikai nézőnek. Mindkét elnökjelölt elégedett lehet a szerepléssel: Hillary Clinton a korábbi aggodalmakat cáfolva energikusan küzdötte végig a 95 perces vitát, láthatóan alaposan felkészült ellenfeléből, és a mainstream média egyöntetű véleménye alapján meg is nyerte a vitát. Donald Trump pedig azt nyugtázhatta, hogy több egymondatos visszaszólása bejárta a közösségi médiát, és megnyerte az összes hírportál online szavazását.

Jelszavak jó áron

Minden idők eddigi legnagyobb mértékű adatlopásának vált áldozatává félmilliárd Yahoo!-felhasználó egy két évvel ezelőtti hackertámadásban, amelyre csak a közelmúltban derült fény. A vállalat tájékoztatása szerint egy állam által támogatott – egyes feltételezések szerint orosz – hacker vitte véghez az akciót, amely miatt akár a Yahoo! tervezett felvásárlása is meghiúsulhat; egy felhasználó pedig pert indított a netes óriás ellen.

A Che Guevara-korszak vége Kolumbiában

Több mint ötven év küzdelem után Kolumbia, és talán az északi félteke legrégebben ellenálló gerillacsoportja történelmi békemegállapodást kötött a regnáló kormánnyal. Egyesek szemében ennek akkora jelentősége van, mint a berlini fal leomlásának, szak­ér­tők szerint viszont túlreagálja az ügyet a sajtó. A megállapodást, amit Kolumbiában egyelőre majdnem annyian elleneznek, mint ahányan támogatják, népszavazásnak kell hitelesítenie.

Folytatódik az ostromállapot Aleppóban

Mindössze egy hétig bírta az amerikai és orosz támogatással kialkudott tűzszünet Szíriában. A fegyvernyugvás célja az lett volna, hogy humanitárius segélyek jussanak be az ostromlott Aleppóba. A város azonban újra ádáz harcok színterévé vált, amelyek több száz civil – köztük nők és gyermekek – életét követelték a napokban. Az erőszak visszaszorulására azért is kevés az esély, mert Washington és Moszkva egymásra mutogat a kialakult helyzet miatt.

Zavargások és kijárási tilalom amerikai városokban

Hat napon át tartó zavargásokat követően a hét elején feloldották a kijárási tilalmat Charlotte-ban, ahol a polgármester rendkívüli állapotot hirdetett. A zavargások az után törtek ki, hogy az elmúlt héten a rendőrség tisztázatlan körülmények között lelőtt egy fekete férfit az észak-karolinai városban.

Belföld

Hack Péter: Ezért nem

A legutóbb 2015 szeptemberében írtam a Hetekben a migrációs krízis európai és magyar politikára gyakorolt hatásáról (A baloldal válsága. Hetek, 2015. szeptember 18.). Ekkor úgy láttam: ha a baloldal nem néz szembe ennek a kérdésnek a súlyával, akkor nagyon könnyen elveszítheti a 2014 után megmaradt támogatóit is.

Robbantás Budapesten - Homályos indíték

A közel száz magyarországi robbantás elkövetőinek többsége nem került kézre. A feltárt indítékok között jellemző a politikai, a rasszista, a maffiatípusú, illetve a terrorista szál, és egyértelműen behatárolható a robbantások korszaka.

Pukli szakít a Tanítanékkal

A kormánynak eddig nem sikerült megosztania a Tanítanék Mozgalmat, de most úgy tűnik, a kvótakampány viharában eljutnak a kenyértörésig. Pukli István bejelentette, hogy kilép a Tanítanék Mozgalomból, mert helyteleníti, hogy a Tanítanék szervezetileg csatlakozik a népszavazás bojkottját propagáló szeptember 30-ai tüntetéshez.

Kilépek a Magyar Helsinki Bizottságból

A Magyar Helsinki Bizottság a kvótanépszavazás meghekkelésére hívta fel a választókat: érvénytelen szavazatok leadásáért kampányol. Mint aki a korai időktől (a 90-es évek elejétől) a Bizottság tagja vagyok, és előtte részt vettem az ellenzéki Független Jogvédő Szolgálat munkájában is, ezt az akciót több szempontból is súlyosan aggályosnak, hitelrontónak és elfogadhatatlannak tartom:

Vasárnap a részvétel a tét

Érvényes vagy nem, ez a vasárnapi népszavazás legfontosabb, nyitott kérdése. A „nem” szavazatok döntő fölénye nem kérdés, az pedig nem kizárt, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt megveri a teljes baloldalt.

Hit és értékek

Fórum a népszavazásról

Lapunkban az elmúlt hetekben több véleménycikket közöltünk az október 2-ai referendummal kapcsolatban. A Vidám Vasárnap szeptember 25-ei adása keretében a mű­sorvezető, Németh Sándor a népszavazásról szóló nézői kérdésekre válaszolt. Az alábbiakban most ezeket a nyilvánosság előtt elhangzott szóbeli válaszokat közöljük, szerkesztett formában. A teljes adás megtekinthető a Vidám Vasárnap YouTube csatornáján.

Ingyen wifi és örök élet

Engem nem a technika, hanem a társadalom érdekel – szögezte le tavaly egy nyilvános Facebook-interjún Mark Zuckerberg, aki szerint a tudomány segítségével a jövőnk újratervezhető, csak darabokra kell szedni, majd ismét össze kell szerelnünk hozzá: „Mérnök vagyok, és mérnökként gondolkozom. Ezáltal bármit kijavíthatunk: kódot, hardware-t, biológiát, egy céget, oktatási rendszert, államot, egyszerűen bármit” – osztotta meg tudományos optimizmusát a profilján a magát amúgy csak egy bogaras programozónak tartó milliárdos. „De mégis mik a legnagyobb kérdések, amik érdekelnek? – kérdezett erre vissza Stephen Hawking elméleti filozófus, amire egy öt pontból álló, igazán nagylélegzetű listát kapott válaszul.

HÁTTÉR

Egy brand vége

Jó ideje rebesgették már, hogy problémák vannak, mégsem hittek a fülüknek a rajongók és a hollywoodi kollégák, amikor a múlt hét elején kiderült: válik az álompár. Brangelina többé nem létezik, ismét kettő lesz az egy: Angelina Jolie és Brad Pitt nemsokára megmutathatja, mire képesek magukban.

A migrációs válság a vajdasági magyarok szemszögéből

A migrációs válság súlyosbodásával szembesül ezekben a hetekben Szerbia, ahol több ezer bevándorló torlódott fel szeptember közepére. Kabók Erika, a vajdasági Magyar Szó főszerkesztő-helyettese folyamatosan tudósít az eseményekről. Az újságírónő személyes tapasztalatait, benyomásait lapunkkal is megosztotta.

100 TAGÚ CIGÁNYZENEKAR

 LISZT FERENC ZENEAKADÉMIA NAGYTEREM2016. október 6. csütörtök, 19 óra

Transzmigráció és megszállás

Hat év alatt több százezer halálos áldozat, sokezer felgyújtott keresztény templom, gyülekezeti ház és mecset, sokmillió család, akiknek menekülniük kellett, hogy életüket megmentsék. Tömören ez a mérlege annak a központilag irányított indonéz transzmigrációs programnak, amelynek során muzulmán tömegeket telepítettek be keresztény többségű területekre.

Mindent a diplomáért?

Sheila Bair 2011-ben szájhúzogatások és kritikus pillantások közepette távozott az amerikai FDIC, azaz a központi bankfelügyeleti és szanálási hatóság éléről, miután 2008 után fő célkitűzésévé tette, hogy megregulázza a nagybankokat. A mandátuma lejárta után végzett kutatásai során azonban úgy találta, hogy az amerikai diákhitelezési statisztikák legalább akkora problémát jeleznek előre, mint a jelzáloghitel-válság. Bair azóta úttörő munkába fogott a Washington College vezetőjeként.

Materializmus, bálványimádás és a szélsőségek terjedése

A zenedoboz bohóca, ha felhúzzuk a szerkezetet, táncol, de nem a zene dallamára, hanem úgy, ahogy a fogaskerekek mozgatják. A bohóc nem hallja a zenét, ezért mozog mechanikusan. A mozgás és a dallam között semmiféle összefüggés nincs, csak annyi, hogy egyszerre kezdődnek, és egyszerre szűnnek meg. Mégis az az illúziónk, hogy a bohóc a zenére táncol. A posztmodern társadalmak tömegemberei is így élnek: látható és láthatatlan hatalmak tartják mozgásban őket, miközben egyre süketebbek az eszmék és alapértékek messzi múltjukból átszűrődő hangjaira. De váltig az az illúziójuk, hogy szabadságban élnek, és a demokrácia emberi méltóságot biztosító elvei szerint tevékenykednek. Pedig már régen elvesztették az önálló gondolkodás képességét.

Csapdában a baloldal

Csapdahelyzetbe futottak bele azok, akik a kvótanépszavazástól való távolmaradásra akarták rábírni az állampolgárokat. Ugyanis akik az otthonmaradásra buzdítanak, azok elárulják: semmiféle érvényes gondolattal nem rendelkeznek a helyzetre vonatkozólag. Nem véletlen, ha mára már úgy látszik – nem optikai csalódás! –, hogy az ellenzék vezető ereje a Kétfarkú Kutya Párt, amelynek népszavazással kapcsolatos trollkodása az ellenző pártok közül – bizarr, de így van – a legmagvasabb gondolatokat tudta megjeleníteni.

Film készült az örmények elleni népirtásról

A ruandai népirtásról, illetve az Ír Köztársasági Hadseregről rendezett korábban nagy sikerű filmet Terry George, akinek Az ígéret című, spanyol–amerikai koprodukcióban bemutatott filmje szeptember közepén debütált a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon.

Elfelejtettük, milyen gyereknek lenni

„Stephen Hawking fizikus, akit ma a világ legokosabb emberének tartanak, nyolcévesen még nem tudott írni-olvasni. Nem tudott megtanulni Picasso sem, sőt még számolni sem, vagyis a mi fogalmaink szerint értelmi fogyatékos volt. Holott zseni volt. A tanításban differenciálni kell, ez a modern pedagógia alapszava. De ma nem a gyerekhez szabjuk az iskolát, hanem a gyereket akarjuk hozzászabni egy dilettáns és emberellenes módon kitalált iskolához” – mondja Vekerdy Tamás pszichológus, akit 81. születésnapja alkalmából látogattunk meg.

KÁVÉSZÜNET

Régi pompájával hívogat a Vadrózsa

A Vadrózsa fogalom. És persze evidencia is. A nagypolgári miliőt, enteriőrt, szervizt, kiszolgálást és kínálatot kedvelő ínyencek mindig is tudták, hol van, és miért érdemes odamenni. Ha egy beszélgetésben szóba jött, egy hangyányit mindenki lehalkította a hangját, és tisztelettel mondta ki a nevet. A nyolcvanas és kilencvenes években a Vadrózsa világhírű lett. Nem az árszínvonal, hanem az úri közönség és a hangulat jelölte ki és integrálta a vendégkört. A Vadrózsa ma újra régi fényében tündököl. És szépen formálódik a vendégkör is…

Hogyan előzhetjük meg a vesekő kialakulását?

Régóta sokakat foglalkoztat a gondolat, hogyan tapasztalhatják meg a férfiak a vajúdás fájdalmait. Tulajdonképpen elég, ha megfelelő méretű hasat növesztenek. A vesekövesség legfontosabb hajlamosító tényezője ugyanis az elhízás, a vesegörcsöt pedig az egyik legtűrhetetlenebb fájdalomnak ismerjük.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!