hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan előzhetjük meg a vesekő kialakulását?

2016. 10. 08.
Régóta sokakat foglalkoztat a gondolat, hogyan tapasztalhatják meg a férfiak a vajúdás fájdalmait. Tulajdonképpen elég, ha megfelelő méretű hasat növesztenek. A vesekövesség legfontosabb hajlamosító tényezője ugyanis az elhízás, a vesegörcsöt pedig az egyik legtűrhetetlenebb fájdalomnak ismerjük.

„A vesegörcs az a betegség, amit többnyire az ajtóból is fel lehet ismerni, annyira jellegzetesek a tünetei – mondja a Heteknek Sánta Gyöngyi, egy vidéki ügyeleti szolgálat szakorvosa. A beteg szürkés-sápadt, hajladozik a fájdalomtól, mely deréktájon a legerősebb, de rendszerint lesugárzik a combtő felé.

A bőr hideg, nyirkos, és a rohamot hányinger, hányás is kísérheti. A panaszokat az okozza, hogy egy, addig a vesében nyugvó kő elindul a veséből a hólyagba tartó vékony vezetéken, majd elakad, és elzárja a vizelet útját. Általában görcsoldót és fájdalomcsillapítót adunk, és reménykedünk abban, hogy a vezeték elernyed annyira, hogy a kő lejjebb tud ereszkedni, és hamarosan koppan a vécécsészében.”

Bár nem mindenkinek lesz görcse, maga a vesekövesség Magyarországon húszból egy embert érint. A görcs ismétlődésének esélye egy éven belül 10 százalék, tíz éven belül 50 százalék. Pedig, mint azt Prof. Dr. Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem urológiai klinikájának igazgatója elmondta, helyes életmóddal mind a vesekő kialakulása, mind a vesekövesség visszatérése megelőzhető lenne. „Elhízásban sajnos Európa-bajnokok, és világszinten is dobogósok vagyunk, a túlsúly pedig hajlamosíthat a vesekövességre.” – emeli ki a legfontosabb rizikótényezőt a professzor.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!