hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Transzmigráció és megszállás
Az indonéz áttelepítési program tanulságai

2016. 10. 08.
Hat év alatt több százezer halálos áldozat, sokezer felgyújtott keresztény templom, gyülekezeti ház és mecset, sokmillió család, akiknek menekülniük kellett, hogy életüket megmentsék. Tömören ez a mérlege annak a központilag irányított indonéz transzmigrációs programnak, amelynek során muzulmán tömegeket telepítettek be keresztény többségű területekre.

Sokakat meglepett, amikor 2000 áprilisában Dzsakarta legnagyobb stadionját seregnyi fiatal, jellegzetes muszlim viseletbe öltözött, oldalán kardot viselő férfi özönlötte el.

A Laskar Jihad szélsőséges szervezet harcosai „Allahu akbar”-t kántálva készültek szent háborúba a keresztények lakta Malukku-szigetek ellen. A Suharto-rezsim alig másfél éve omlott össze, és az addig betiltott radikális szervezetek gombamódra bukkantak elő az illegalitásból, helyet követelve maguknak az aktuálpolitikában. Ilyen volt a Laskar Jihad is, amelynek az Al-Kaida által kiképzett vezetői most tízezres tömeg élén követelték „elnyomott”, „népirtással fenyegetett” testvéreik védelmét. Hamarosan több tízezer mudzsahedin árasztotta el Indonézia évszázadok óta keresztény többségű szigetét, Ambont, évekre lángba borítva városait. Tízezreket mészároltak le, és mintegy félmillió ember menekült el otthonából.

Az ezredfordulón nem ez volt az egyetlen hasonló konfliktus Indonéziában a muszlimok és a keresztények között – a világsajtót újra és újra bejárták a Szumátra, Borneó, Szulavézi vagy Új-Guinea szigeteiről érkező véres beszámolók. A hat év alatt több százezer (a szám akár az egymilliót is elérheti) áldozatot követelő összecsapások, merényletek hátterében nem önmagában az országon belüli vallási különbségek álltak, sokkal inkább központilag irányított tömeges migráció. Ennek megértéséhez azonban érdemes visszatekintenünk az ország régmúltjára és 20. századi történelmére.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!