hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Materializmus, bálványimádás és a szélsőségek terjedése
Giczy György írása

2016. 10. 08.
A zenedoboz bohóca, ha felhúzzuk a szerkezetet, táncol, de nem a zene dallamára, hanem úgy, ahogy a fogaskerekek mozgatják. A bohóc nem hallja a zenét, ezért mozog mechanikusan. A mozgás és a dallam között semmiféle összefüggés nincs, csak annyi, hogy egyszerre kezdődnek, és egyszerre szűnnek meg. Mégis az az illúziónk, hogy a bohóc a zenére táncol. A posztmodern társadalmak tömegemberei is így élnek: látható és láthatatlan hatalmak tartják mozgásban őket, miközben egyre süketebbek az eszmék és alapértékek messzi múltjukból átszűrődő hangjaira. De váltig az az illúziójuk, hogy szabadságban élnek, és a demokrácia emberi méltóságot biztosító elvei szerint tevékenykednek. Pedig már régen elvesztették az önálló gondolkodás képességét.

Descartes alapvetése, a „gondolkodom, tehát vagyok”, a gondolkodás tényéből vonta le a következtetést, hogy az én mint egyén létezik. De ennek a fordítottja is igaz: csak akkor tudunk gondolkodni, ha nem veszítettük el az egyéniségünket, ha az „én” valóban én vagyok.

Erich Fromm az Utak egy egészséges társadalom felé című könyvében azt vizsgálja, hogy a modern kor emberének a lelki betegségei miként mutatkoznak meg az általa alkotott társadalom egészségtelen tüneteiben, amelyek erősítik az egyén neurotikus tüneteit. Ennek alapján elemzi a modern kori társadalmak anomáliáit. Szerinte „az egészségtelen társadalom kölcsönös ellenségességet, bizalmatlanságot teremt, amely az embert mások számára felhasználható és kihasználható eszközzé teszi, amely megfosztja önérzetétől, és csak annyit enged meg számára, hogy alávesse magát másoknak, vagy automatává legyen”.

Az elidegenedés társadalma

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!